Schröder'den özel demeç Avrupa kapısı açık tutulmalı

Güncelleme Tarihi:

Schröderden özel demeç Avrupa kapısı açık tutulmalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Almanya'da 27 Eylül'de yapılacak genel seçimleri kazanıp, iktidar koltuğuna oturmayı hedefleyen Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Başbakan adayı Gerhard Schröder, Hürriyet'e verdiği demecinde Türkiye'ye Avrupa kapısının açık tutulması gerektiğini söyledi.

Seçim kampanyası çerçevesinde Bavyera Eyaleti'nin Fürth ve Augsburg kentlerine giden Schröder, gezi sırasında Hürriyet muhabirinin sorularını yanıtladı. Almanya ile Türkiye arasındaki suskunluğun aşılması gerektiğini belirten Schröder, Türkiye'nin kökten dincilere bırakılamayacak kadar önemli bir ülke olduğunu söyledi.

Soru: Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler son dönemde sıfır düzeyde seyrediyor. İlişkileri canlandırmak için neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Cevap: İlişkilerin sıfır düzeyde olduğu söylenemez. Diplomatik ilişkiler normal bir şekilde devam etmekte. Avrupa politikası yüzünden ilişkilerin zorlaştığını biliyorum. Bana göre, ilişkilerin geliştirilmesi hem Almanya'nın hem de Türkiye'nin çıkarınadır. Bu ilişkiler sadece ekonomik alanda değil, diğer alanlarda da geliştirilmelidir. Bu nedenle şu an yaşanmakta olan suskunluğun aşılması şarttır ve bu mümkündür.

Soru: Türk tarafı Lüksemburg zirvesinde kendine eşit davranılmadığı görüşünde. Siz sosyal demokratlar şimdikinden farklı nasıl bir politika izlemeyi düşünüyorsunuz?

Cevap: Avrupa kapısı Türkiye için açık tutulmalıdır. Ama Türk tarafı da, görüşmelerin başlatılması için iç politikadaki koşulları kendisi yaratmalıdır. Bununla özellikle insan hakları ihlalleri sorununu kastediyorum. Bunun yanında serbest dolaşım konusunda nasıl hareket etmemiz gerektiği de önemlidir. Ama asıl önemlisi, Avrupa kapısının Türkiye'ye kapatılmamasıdır. Türkiye'nin Avrupa'ya, Batı'ya açılımı devam etmelidir. Zira bu denli önemli bir ülkenin köktendincilere bırakılması, Avrupa'nın da Batı'nın da Türkiye'nin de çıkarlarına zarar verir.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!