Savunma hakkınız

Güncelleme Tarihi:

Savunma hakkınız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 00:00

İsrail Altyapı Bakanı Eliezer, Hürriyet’e konuştu: "Türkiye’nin her türlü nefsi müdafaa hakkı vardır. Dünyada kimse buna itiraz edemez. Her gün 2-3 intihar saldırısı yaşayan bir ülke olarak terörü iyi biliyoruz. Türklerin hislerini anlayabiliyorum. Ankara’nın her türlü kararını destekliyoruz."

İSRAİL Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer, Samsun-Ceyhan petrol boru hattını çok amaçlı bir yapıya kavuşturarak İsrail’in güneyine dek uzatacak proje konusunda temaslarda bulunmak üzere Türkiye’deydi. Ben-Eliezer, sınır ötesi harekat konusunda Türkiye’ye tam destek verdiklerini söyledi ve gündemdeki konuları Hürriyet’e değerlendirdi.

Ariel Şaron hükümeti döneminde Savunma Bakanlığı yapan, İşçi Partisi’nin "şahin" kanadından Ben Eliezer’e ilk olarak, Suriye’nin Türkiye sınırına yakın bir bölgede bulunan ve Kuzey Kore yapımı bir nükleer tesis olduğu iddia edilen bir bina kompleksine geçen ay İsrail savaş uçakları tarafından düzenlenen hava saldırısını soruyorum. Beklentimin aksine, İsrailli bakan cevap veriyor; ama kinayeli:

"Suriye lideri Beşar Esad, vurulan binanın, köhnemiş, kullanılmayan, askeri bir yapı olduğunu açıkladı. O, öyle diyorsa, öyledir. Artık bunu yalanlamak bana düşmez herhalde."

KUZEYLE İŞİMİZ YOK

Irak doğumlusunuz ve lakabınız da Fuad. Eski bir askersiniz. Tırmanan PKK terörü ve Irak’ın kuzeyine olası bir sınır ötesi harekat konusunda ne düşünüyorsunuz?

Öncelikle teröre verdiğiniz kurbanlar nedeniyle duyduğum üzüntüyü vurguluyor ve taziyelerimi iletiyorum. Türkiye’nin her türlü nefsi müdafaa hakkı vardır. Dünyada kimse buna itiraz edemez, etmemeli. 1967’den beri hemen her gün 2-3 intihar saldırısı yaşayan bir ülke olarak terörü iyi biliyoruz. Bu yüzden Türklerin nasıl hissettiğini anlayabiliyorum. Ankara’nın her türlü kararını destekliyoruz. Bu noktada, Kuzey Irak Kürtleriyle İsrail devletinin bir takım ilişkileri olduğu iddialarını da, eski bir savunma bakanı olarak bir kez daha yalanlıyorum. Bu iddialar saçmalık.

AKP İLE İYİYİZ

Başbakan Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert, önceki gün Londra’da bir araya geldi. Size bu görüşmeyle ilgili bilgi geldi mi?

(Gülümseyerek) Gelmişse de açıklamam. Ama bir şey söyleyebilirim. Bu görüşmenin ardından Kuzey Irak meselesi konusunda artık daha iyimserim.

Ermeni tasarısının, ABD Kongresi’nin bir komisyonu tarafından, özellikle Yahudi üyelerin desteğiyle kabul edilmesi şüphe yarattı. Yahudi lobisi, Türkiye’den veya AKP hükümetinden desteğini çekti mi?

Güçlüyüz ama dünyayı kontrol ediyor değiliz. ABD’deki Yahudi lobisi de, İsrail’i kontrol etmiyor. (Soykırım iddiaları konusunda pozisyonunu değiştiren Yahudi STK’sı) Anti Defamation League (ADL), bizi temsil etmediği gibi, bu tasarıya İsrail olarak hala ve tamamen karşıyız. Bu meseleyi Türkiye’nin iç işi olarak görüyoruz. AKP ile aramız bozulmadı; hatta eskisinden iki kat iyi olduğunu söyleyebilirim. İnsanların birbirine güvenmesi için zaman gerekiyor ve şu anda tam bir karşılıklı güven ilişkimiz var. AKP hükümeti güçlü, istikrarlı bir grafik çiziyor ve iki ülke olarak çift taraflı stratejik ilişkilerimiz mükemmel biçimde sürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!