Savaş suçu bu

Güncelleme Tarihi:

Savaş suçu bu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2015 21:45

Türkiye’yi ziyareti son anda ertelenen İran Dışişleri Bakanı’nın Şam’a ziyaretinden saatler öncesinde rejimin uçakları başkentin muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta semtinde pazar yerine hava saldırısı düzenledi. En az 60 kişi öldü. Ölen ve yaralananlar arasında çocuklar da bulunuyor.Muhaliflerin Şam’a saldırısında ise 13 kişi can verdi. Af Örgütü Guta’daki katliamın hemen öncesinde Esad rejimini savaş suçu işlemekle suçlayan bir rapor yayınlamıştı. Rejim önceki gün de İdlib’te pazar yerini bombalamış, 30 kişi ölmüştü.

Haberin Devamı

SURİYE’de katliamlar durmuyor. Ülkenin dört bir yerinden çatışma haberleri gelirken Esad rejiminin uçaklarının dün başkent Şam’ın Doğu Guta semtine düzenlediği hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu 60 kişi öldü, 200’e yakın yaralı var. Muhaliflerin başkente yönelik roket saldırısında da en az 13 kişi öldü.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verdiği bilgiye göre saldırıda Duma, Sakba, Kefr Betne, Hammuriye mahalleleri hedef alındı. Rejimin hava saldırılarında çok sayıda işyeri ile evin yıkıldığını ve hasar gördüğünü aktaran kaynaklar, ordunun Duma’da pazar yerini hedef aldığı saldırıda çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını ifade etti. Rejimin saldırıları, muhalifler başkent Şam’a roket saldırısı düzenlerken meydana geldi. Ancak hangi tarafın ilk saldırıyı gerçekleştirdiği açıklık kazanmadı.

Haberin Devamı

İDLİB DE HEDEF

Yaralıların durumunun ağır olduğunu ve hastanelerin acil tıbbi malzemeye ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken yetkililer, ölü ve yaralılar arasında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğunu, ölü sayısının yükselmesinden endişe edildiğini kaydetti.
Esad’ın uçakları bir gün önce de muhaliflerin denetiminde olan kuzeydeki İdlib’te pazar yerine havadan saldırı düzenlemişti. Suriye Genel Devrim Konseyi’nden (SRGC) yapılan açıklamada, orduya ait savaş uçağının muhaliflerin kontrolünde olan İdlib kent merkezindeki pazar yerine düzenlediği saldırıda 30 sivilin yaşamını yitirdiği ve onlarca kişinin de yaralandığı belirtildi. Hayatlarını kaybedenler arasında kadın ve çocukların da olduğu ifade edilen açıklamada, bazı yaralıların durumunun ciddi olduğu ve kentteki sahra hastanesinde tedavi altına alındığı vurgulandı.

AF ÖRGÜTÜ: DAHA FAZLA CAN KAYBI İÇİN HEDEF SEÇİLİYOR

Uluslararası Af Örgütü’nün yayınladığı ‘Abluka altında ölmeye terk edilmiş’ başlıklı raporda, Şam’ın Doğu Guta bölgesinde 160 binden fazla kişinin ‘kahredici bir hayatta kalma mücadelesi verdiği’ vurgulandı. Raporda, rejimin yılın ilk 6 ayında Guta’ya 60’dan fazla hava saldırısında bulunduğu ve 500 sivilin öldüğü belirtildi. Raporda, rejimin, Doğu Guta’da özellikle sivil nüfusun yoğun olduğu bölgelere saldırı düzenlediğine vurgu yapılarak, hedef alınan yerler arasında bir pazar yeri, öğrencilerin bulunduğu bir okulun da yer aldığı aktarıldı. Örgütten Said Boumedouha, “Suriye hükümeti güçlerinin düzenlediği bu saldırıların, kasten daha fazla zarar vermek ya da sivil kayıpların sayısını çoğaltmak için yapılmış, dehşet verici girişimler olduğu ortada... ” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!