Savaş alanında karınca taktiği

Güncelleme Tarihi:

Savaş alanında karınca taktiği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2009 02:25

İspanya ordusu savaş taktiğini karıncalardan alacak. Karıncaların yiyecek bulma tekniği araştırıldı, askerlerden de aynı tekniği uygulamaları istenecek.

Haberin Devamı

SAVAŞAN KARINCALAR - GALERİ

 

Granada Üniversitesi araştırmacısı Mora Garcia, savaş alanında askeri konuşlanma düzenini geliştirmek adına karınca yuvalarının davranışlarını takip eden bir sistem geliştirdi.

 

İspanya ordusunun ilgilendiği sistemde, Garcia askerlerin çeşitli arazilerde en hızlı şekilde hareket edebilmelerini sağlayacak en kısa rotaları oluşturuyor. Bunu sağlayabilmek için karıncaların yuvaları ile yemek kaynakları arasında izledikleri yollar ve hareketleri inceleniyor.

 

KARINCA NASIL YEMEK BULUYOR

Karıncalar yuvaları ve yemek kaynağı arasındaki en kısa mesafeyi saptayabiliyorlar ve daima en pratik rotaları kullanıyorlar.

 

Haberin Devamı

Karıncalar yemek ararlarken geçtikleri her yere bir çeşit kimyasal ile izlerini bırakıyorlar. Zamanla buharlaşan kimyasal karınca yemeği bulduktan ve yuvasına taşımaya başladıktan sonra eski, belirsiz rotayı yok ediyor. Böylece yeni kimyasal iz en kısa, pratik yolu belirlemiş oluyor.

 

ASKER KARINCA SİMÜLASYONU

Karınca yuvası algoritması verilen sistemde, Garcia yarattıkları bilgisayar simülasyon programıyla karıncaların oluşturdukları rotaları çeşitli etkenlerin dahil edildiği ortamlarda deniyorlar.

 

İleride İspanya Ordusu üyelerinin de katılım göstereceği projede, karıncalar askerler olarak düşünülerek savaş alanında en iyi hareketleri tespit etmekte kullanılacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!