Satürn'ün uydusu Titan'da fırtına koptu

Güncelleme Tarihi:

Satürnün uydusu Titanda fırtına koptu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2009 00:53

Satürn'ün Dünya'ya benzerliğiyle dikkat çeken en büyük uydusu Titan'da Hindistan büyüklüğünde fırtına koptu, fırtınanın "gözü" gözlendi.

Haberin Devamı

Evrenin derinliklerinden

Samanyolu galaksisi

Galaksiler böyle çarpıştı

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki California Institute of Technology (Caltech), gözlemde, dev metan gazı bulutunun, soğuk çöllük bir bölge üzerinde tespit edildiğini belirtti.

Titan üzerindeki bu büyük noktayı ilk olarak Nisan 2008'de keşfeden Emily Schaller adlı astronom, doktora sonrası çalışmasında, Satürn'ün uydusundaki bu büyük lekeyi incelediğinde bunun dev metan bulutundan kaynaklanan bir fırtına olduğunu belirledi.

İlk metan bulutunun tropik bölgeler yakınında görüldüğünü belirten Caltech, bu metan bulutuna neyin neden olduğunun henüz bilinmediğini, ancak atmosferde bir patlama gibi davranan bu oluşumun, kendi bulutlarının oluşumunu tetikleyen dalgalarının, gezegen çevresinde dolaştığı kaydedildi.
Araştırma Nature dergisinde yayımlandı.

SATÜRN'DE EKİNOKS

Öte yandan, Amerikan Cassini uzay aracı, Satürn'ün ekinoksuna (gece ve gündüzün eşit olması) ulaşma anını görüntüledi ve bu görüntüleri Dünya'ya geçti.

Güneş'in Satürn üzerindeki açısının küçülerek, yeni cisimler ve düzensiz yapıların ortaya çıkmasını sağladığı ekinoks anına ait görüntüleri incelemekte olan bilim adamları, Güneş Sistemi'nin bu gaz devi gezegeniyle ilgili yeni bulgular elde etmeyi umuyorlar.

Satürn'ün yörüngesinin çok büyük olmasından ötürü ekinoks sadece her 15 dünya yılında bir meydana geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!