Şartlı ateşkes

Güncelleme Tarihi:

Şartlı ateşkes
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2016 19:44

Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ bölgesinde çatışmalar sürerken, dün Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı sonrası açıklama yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev şartlı ateşkes ilan ettiklerini açıkladı. Büyük askeri zafer kazandıklarını söyleyen Aliyev, Ermeni tarafının saldırılarını sürdürmesi halinde yanıt vereceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Dağlık Karabağ bölgesinde önceki gün şiddetlenen çatışmalarla ilgili olarak dün Azerbaycan’dan şartlı ateşkes açıklaması geldi. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşen Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Uluslararası topluluğunun tavsiyeleri ve Azerbaycan’ın barışçıl politika yürütme gayreti içinde olduğunu kanıtlamak için Karabağ cephesinde tek taraflı ateşkes ilan ediyoruz. İlan ettiğimiz ateşkesin elbette belirli şartları var. Ermeni güçleri durumdan istifade edip saldırılarını sürdürdüğü takdirde gereken yanıtı gecikmeksizin alacaklarından emin olabilirler” dedi. “Bugün temas hattında Azerbaycan gücünü kanıtladı. Provokasyona cevap olarak yürütülen askeri operasyon sonucu büyük askeri zafer kazandık” diyen Aliyev, “Bu vesileyle ordumuzu, tüm Azerbaycan halkını tebrik etmek istiyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÇATIŞMALAR DURMADI

Azerbaycan’ın tek taraflı ateşkes ilan kararına Ermenistan’dan yanıt geldi. Ermenistan hükümeti, Bakü tarafından atılan ateşkes adımını “Sempati kazanmak amaçlı taktik hamle” olarak niteledi. Karabağ Ermenileri ise Dağlık Karabağ bölgesi çevresinde çatışmaların sürdüğünü duyurdu. Ermeni tarafının Rus İnterfaks haber ajansına yaptığı açıklamaya göre Karabağ çevresinin güney-doğu ve kuzey-batı bölgelerinde çatışmaların devam ettiği bildirildi.

130 DEFA İHLAL

Karabağ Ermeni güçleri ayrıca, önceki gün Azerbaycan’ın kontrolüne geçen Cebrail bölgesi Gorodiz kasabası yakınlarındaki tepeleri geri aldıklarını iddia etti. Azerbaycan Savunma Bakanlığı son açıklamasında ise dün sabah saatlerinden itibaren Ermeni güçlerin 130 defa ateşkesi ihlal ettiklerini duyurdu. İhlallerin yaşandığı bölgelerde Ermeni siperlerine karşı 137 top atışı yapıldığı da teyit edildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, geçen cuma gecesi başlayan çatışmalarda 12 Azeri askerinin şehit olduğunu duyurmuştu. Ermeni tarafı da kayıplarının 18 olduğunu açıklamıştı.

HOLLANDE: ÜZÜNTÜYLE KARŞILIYORUM

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Dağlık Karabağ’daki çatışmaları üzüntüyle karşıladığını bildirdi. Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı, Yukarı Karabağ’da sivillerin de içinde olduğu birçok kişinin ölümüne yol açan vahim olayları üzüntüyle karşılamaktadır” ifadelerine yer verildi. Hollande’ın taraflara ölçülü davranarak en kısa zamanda ateşkes yapma çağrısında bulunduğu açıklamada Ekim 2014’te Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının Elysee’de bir araya geldiği toplantıda barışçıl çözümden yana taahhütlerini ortaya koydukları hatırlatıldı. Açıklamada ayrıca çatışmaların 1994 yılında yapılan anlaşmanın ardından gerçekleşen en ciddi olaylar olduğu belirtildi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu Dönem Başkanları da yaptıkları açıklamada, çatışmalarla ilgili taraflara “Silahları durdurmaları ve cephede durumu istikrarlı hale getirecek bütün gerekli önlemleri almaları” çağrısında bulunmuştu.     

Haberin Devamı

TAHRAN: KAYGI  DUYUYORUZ

İran, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmadan büyük kaygı duyduğunu belirterek taraflara “çatışmaları derhal durdurun” çağrısında bulundu. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari, “Her iki kuzey komşumuzu soğukkanlı olmaya davet ediyor, durumu daha da zorlaştıracak eylemlerden kaçınmalarını istiyoruz” açıklamasını yaptı. İranlı Sözcü, “Taraflardan çatışmalara derhal son vererek, tüm çabalarını sorunun Birleşmiş Milletler ve barış grupları çerçevesinde barışçıl yöntemlerle çözülmesine yoğunlaştırmalarını tavsiye ediyoruz “ dedi. İranlı sözcünün yazılı açıklamasında, “Radikal grupların yıkıcı eylemleriyle karşı karşıya olan bölgede, Karabağ bölgesinden de kaygı verici haberlerin gelmesi İran İslam Cumhuriyeti’nde derin kaygıya neden olmuştur” ifadesine yer verildi. Öte yandan Tahran, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki cephe hattından atılan üç havan topunun İran topraklarına düştüğünü duyurdu.  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!