Åžarbon'da Amerikalı terörist ÅŸüphesi

Güncelleme Tarihi:

Şarbonda Amerikalı terörist şüphesi
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 16, 2001 01:49

ABD'de yaklaşık 110 kürtaj ve aile planlaması kliniğine, içinde beyaz toz bulunan mektup gönderildi. Bu olay, klinikler konusunda sabıkalı "Amerikalı teröristleri" akla getirdi.

Haberin Devamı

Yetkililer, 2 mektup zarfının yerel saÄŸlık ve adli kurumlar tarafından incelendiÄŸini ve 2'sinde de ÅŸarbon mikrobu izine rastlanmadığını kaydetti.Â

Söz konusu mektup zarflarının 5 farklı eyaletten gönderildiÄŸi, hiçbirinin üzerinde alıcı olarak ÅŸahıs adı yer almadığı belirtildi.Â

ÅžARBON
Nedir?
Biyolojik terörün en ölümcül silahları şarbon ve çiçek hastalığı mikropları. Şarbon mikrobu, vahşi hayvanların yanı sıra, inek, koyun ve deve gibi besi hayvanlarında da görülüyor. Enfekte hayvanlarla temasın yüzde 20'si ölümle sonuçlanıyor.
Sağlık etkileri:
Şarbon mikrobunun doğrudan solunum yoluyla alınmasında bu oran yüzde 90'a çıkıyor. Hastalık solunum ya da sindirim yoluyla bulaşıyor. ‘‘Bacillius anthracis’’ bakterisinin yol açtığı hastalıkta vücutta toksin salgılayan organizmalar ürüyor. Hastalığın belirtileri bir hafta içinde ortaya çıkıyor. Yüksek ateşle, soğuk algınlığı gibi başlayan hastalık ciddi solunum zorluklarına neden oluyor. Şarbon belirtilerin başlamasından 24 saat sonra öldürüyor. Bu yüzden antibiyotik kullanımında hiç gecikmemek gerekiyor.
Özellikleri:
Şarbon mikrobu diğer bakterilere oranla çok dayanıklı. Güneş ışığı, sıcaklık ve dezenfektanlara karşı dayanıklı olan mikrop, suda ve toprakta yıllarca yaşayabiliyor. Şarbon mikrobu toz haline getirilebiliyor. Nitekim Florida'daki vakalarda şarbon mikrobunun kurbanlara mektupla gönderilmiş olmasından şüpheleniliyor.
Önlem:
Şarbon için aşı bulunuyor. Ancak tüm stoklar Amerikan ordusu için hazır bekletiliyor. Amerikan Hükümeti'nin 11 Eylül saldırısından sonra siviller için de şarbon aşısı stoku oluşturmaya çalıştığı söyleniyor.

Ulusal Kürtaj Federasyonu'nun açıklamasına göre, beyaz toz bulunanmektuplardan 90'ı Aile Planlaması kuruluÅŸlarına, 20'si de özel kürtaj kliniklerine gönderildi.Â

KONGRE'YE DE GÖNDERİLDİ

Şarbon paniği, ABD Kongresi'ne de sıçradı. Başkan Bush, Senator Daschle'ın aldığı mektupta şarbon belirlendiğini açıkladı.

ABD Senatosu'nun Demokrat Partili çoğunluk lideri Tom Daschle'ye gönderilen mektupta şarbon virüsü bulundu. Senatörün yardımcıları tedavi altına alındı. Senatonun bir katı tamamen mühürlendi.

New York, Florida ve Nevada'daki şarbonlu mektup vakalarının ardından, ABD Kongresi'nin bir üyesine şarbonlu mektup gönderildiğinin ortaya çıkması, Kongre'de büyük panik yarattı.

ABD Başkanı George W. Bush, Senatonun Demokrat Partili çoğunluk lideri Tom Daschle'ın aldığı bir mektubun içinden, beyaz pudra benzeri bir madde çıkması üzerine mektubun incelemeye alındığını ve içinde şarbon bulunduğunun tespit edildiğini açıkladı.

6’INCI KAT MÜHÜRLENDİ

Bush, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'yi kabulünde bir soru üzerine, şarbonlu mektup yüzünden Daschle'ın yardımcılarının tedavi altına alındığını da söyledi. Ancak kaç kişinin şarbon tedavisi gördüğü henüz bilinmiyor. ABD Senatosu'nda, Daschle'ın bulunduğu 6. kat mühürlenirken, Kongre'ye gönderilen bütün mektuplar, özel tehlikeli madde ekipleri tarafından incelemeye alındı. Yetkililer, Daschle'dan başka Kongre üyelerine de şarbonlu mektup gönderilmiş olmasından endişe ediyor.

SPÄ°KER'E TEDAVÄ°

Amerikan NBC televizyonunun gece haberleri sunucusu Tom Brokaw, gönderilen şarbonlu mektup yüzünden yardımcılarının tedaviye alınmasından sonra, kendisinin de şarbona maruz kalmış olabileceğini söyledi. Yardımcıları gibi, şarbon tedavisinde kullanılan Cipro adlı antibiyotikle tedavi altına alınan Brokaw, ‘‘Mektubu gördüm ve sanırım bir kez elime aldım. Şarbondan ben de etkilenmiş olabilirim. Ama eminim ki Cipro ile bu meseleyi atlatacağım’’ dedi.

AYNI POSTANEDEN

Senatör Daschle ile NBC sunucusu Brokaw'a gönderilen mektupların New Jersey'nin Trenton bölgesinden postalandığı ortaya çıktı. Posta yetkilileri, Trenton'daki 46 posta ofisinin incelemeye alındığını bildirdiler. Yetkililer, şarbonlu mektupları dağıtan postacıların da etkilenip etkilenmediğini tespit etmeye çalışıyorlar.

DÃœNYADA ÅžARBON KORKUSU

AVUSTRALYA: Amerikan ve İngiliz konsolosluklarının boşaltılmasına yol açan şüpheli mektuplar nedeniyle ilan edilen alarm kaldırıldı.

AVUSTURYA: Viyana havaalanında bulunan 300 gr. şüpheli tozda şarbon hastalığına rastlanmadı.

İNGİLTERE: BBC, hükümetin, şarbona karşı ek antibiyotik ısmarladığını duyurdu. Sağlık makamları, antibiyotik stoğunu sağlamaya çalıştıklarını belirtiyor.

ÇİN: Hükümet, yurtdışından gelen mektupların sıkı bir denetime tutulmasını kararlaştırdı.

İSVİÇRE: Ülkenin büyük ilaç firmalarından Novartis'in bir çalışanına, şarbon hastası olabileceği endişesiyle tıbbi test uygulandı. .

BM: New York'taki BM binasına gelen şüpheli iki mektubun şarbon mikrobu taşımadığı anlaşıldı.

HOLLANDA: Amerikan bilgisayar şirketi 5M'nin bir departmanı, zarf içinde şüpheli beyaz toz bulunması nedeniyle boşaltıldı. Şüpheli madde inceleniyor.

FRANSA: Şüpheli mektuplar yüzünden uzay istasyonundan 600 kişi tahliye edildi. Maliyeye ait birçok bina da boşaltıldı, 55 kişi mektuplar nedeniyle hastanede tedavide. Şarbon mikrobuna rastlanmadığı belirtildi.

ALMANYA: Başbakan Schröder'in ofisinin mektup bölümünde ‘şüpheli beyaz toz’lu mektup bulununca araştırma başlatıldı.

POLONYA: Üçü televizyon çalışanı ve polis toplam 11 kişi mektuplar nedeniyle hastaneye antibyotik tedavisina alındı.

PORTEKİZ: Şarbon teşhisi konulan bir kişi tedavi görüyor. Yetkililer, AB'de uygulanan önlemlerin ülkede uygulandığını belirtiyor.

İSRAİL: Savunma Bakanlığı, ‘şüpheli beyaz toz’ içeren 10 mektup tespit ettiklerini belirterek, vatandaşlarının biyolojik maddelere karşı önlem almalarını önerdi.

İSVEÇ: İsveç'te de polisin 4 şüpheli mektup ele geçirdiği ve mektupları, kontrolden geçirilmeleri için biyolojik savaş uzmanlarına teslim ettiği bildirildi. İsveç medyasında çıkan haberlere göre, mektupların 4'ü de şirketlere gönderilirken, en az 1'i bir Amerikan şirketine geldi.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!