Şarbon Kongre'de

Güncelleme Tarihi:

Şarbon Kongrede
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2001 01:59

Şarbon paniği, ABD Kongresi'ne de sıçradı. Başkan Bush, Senato çoğunluk lideri Tom Daschle'ın aldığı mektupta şarbon belirlendiğini açıkladı. Daschle'in yardımcılarının şarbon tedavisi gördüğü, Senato'daki bürosunun bulunduğu 6. katın ise karantinaya alındı bildirildi.

ABD Senatosu'nun Demokrat Partili çoğunluk lideri Tom Daschle'ye gönderilen mektupta şarbon virüsü bulundu. Senatörün yardımcıları tedavi altına alındı. Senatonun bir katı tamamen mühürlendi.

New York, Florida ve Nevada'daki şarbonlu mektup vakalarının ardından, ABD Kongresi'nin bir üyesine şarbonlu mektup gönderildiğinin ortaya çıkması, Kongre'de büyük panik yarattı.

ABD Başkanı George W. Bush, Senatonun Demokrat Partili çoğunluk lideri Tom Daschle'ın aldığı bir mektubun içinden, beyaz pudra benzeri bir madde çıkması üzerine mektubun incelemeye alındığını ve içinde şarbon bulunduğunun tespit edildiğini açıkladı.

6’INCI KAT MÜHÜRLENDİ

Bush, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'yi kabulünde bir soru üzerine, şarbonlu mektup yüzünden Daschle'ın yardımcılarının tedavi altına alındığını da söyledi. Ancak kaç kişinin şarbon tedavisi gördüğü henüz bilinmiyor. ABD Senatosu'nda, Daschle'ın bulunduğu 6. kat mühürlenirken, Kongre'ye gönderilen bütün mektuplar, özel tehlikeli madde ekipleri tarafından incelemeye alındı. Yetkililer, Daschle'dan başka Kongre üyelerine de şarbonlu mektup gönderilmiş olmasından endişe ediyor.

SPİKER'E TEDAVİ

Amerikan NBC televizyonunun gece haberleri sunucusu Tom Brokaw, gönderilen şarbonlu mektup yüzünden yardımcılarının tedaviye alınmasından sonra, kendisinin de şarbona maruz kalmış olabileceğini söyledi. Yardımcıları gibi, şarbon tedavisinde kullanılan Cipro adlı antibiyotikle tedavi altına alınan Brokaw, ‘‘Mektubu gördüm ve sanırım bir kez elime aldım. Şarbondan ben de etkilenmiş olabilirim. Ama eminim ki Cipro ile bu meseleyi atlatacağım’’ dedi.

AYNI POSTANEDEN

Senatör Daschle ile NBC sunucusu Brokaw'a gönderilen mektupların New Jersey'nin Trenton bölgesinden postalandığı ortaya çıktı. Posta yetkilileri, Trenton'daki 46 posta ofisinin incelemeye alındığını bildirdiler. Yetkililer, şarbonlu mektupları dağıtan postacıların da etkilenip etkilenmediğini tespit etmeye çalışıyorlar.

Dünyada şarbon korkusu

AVUSTRALYA: Amerikan ve İngiliz konsolosluklarının boşaltılmasına yol açan şüpheli mektuplar nedeniyle ilan edilen alarm kaldırıldı.

AVUSTURYA: Viyana havaalanında bulunan 300 gr. şüpheli tozda şarbon hastalığına rastlanmadı.

İNGİLTERE: BBC, hükümetin, şarbona karşı ek antibiyotik ısmarladığını duyurdu. Sağlık makamları, antibiyotik stoğunu sağlamaya çalıştıklarını belirtiyor.

ÇİN: Hükümet, yurtdışından gelen mektupların sıkı bir denetime tutulmasını kararlaştırdı.

İSVİÇRE: Ülkenin büyük ilaç firmalarından Novartis'in bir çalışanına, şarbon hastası olabileceği endişesiyle tıbbi test uygulandı. .

BM: New York'taki BM binasına gelen şüpheli iki mektubun şarbon mikrobu taşımadığı anlaşıldı.

HOLLANDA: Amerikan bilgisayar şirketi 5M'nin bir departmanı, zarf içinde şüpheli beyaz toz bulunması nedeniyle boşaltıldı. Şüpheli madde inceleniyor.

FRANSA: Şüpheli mektuplar yüzünden uzay istasyonundan 600 kişi tahliye edildi. Maliyeye ait birçok bina da boşaltıldı, 55 kişi mektuplar nedeniyle hastanede tedavide. Şarbon mikrobuna rastlanmadığı belirtildi.

ALMANYA: Başbakan Schröder'in ofisinin mektup bölümünde ‘şüpheli beyaz toz’lu mektup bulununca araştırma başlatıldı.

POLONYA: Üçü televizyon çalışanı ve polis toplam 11 kişi mektuplar nedeniyle hastaneye antibyotik tedavisina alındı.

PORTEKİZ: Şarbon teşhisi konulan bir kişi tedavi görüyor. Yetkililer, AB'de uygulanan önlemlerin ülkede uygulandığını belirtiyor.

İSRAİL: Savunma Bakanlığı, ‘şüpheli beyaz toz’ içeren 10 mektup tespit ettiklerini belirterek, vatandaşlarının biyolojik maddelere karşı önlem almalarını önerdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!