Şarapsız, haçsız zirve

Güncelleme Tarihi:

Şarapsız, haçsız zirve
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 02:04

Katolik dininin temsilcisi Papa John Paul'ün çağrısı üzerine 12 dini liderleri İtalya'nın Assisi kentinde bir araya geldi. Zirvede terör ve savaşa karşı barış duaları edildi, ilahiler okundu.

Duvarlardan haçlar indirildi, tüm dinlere uygun bir mönü hazırlanırken, şarap ve et servisi yapılmadı.

Barış için dua etmek için 12 dinin liderleri, Papa 2'inci John Paul'ün çağrısıyla dün kutsal Assisi kentinde bir araya geldiler. Toplantıda barış için dualar edildi, ilahiler okundu, diyaloğun önemini vurgulayan konuşmalar yapıldı. Dini uzlaşma sağlayabilmek için duvarlardaki haçlar çıkarıldı, yemekte tüm dinlere uygun bir menü hazırlandı. Masada et, şarap yer almadı. Menüde sadece vejeteryan yiyecekler ve alkolsüz içecekler vardı.

Papa John Paul ve davetli din adamları, 7 vagondan oluşan bir trenle Roma'dan Assisi'ye gitti. Din adamlarını İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi karşıladı. Toplantıda Müslüman, Hıristiyan, Yahudi, Hindu, Şintu, Budist dini liderler bir araya geldi.

DİYANET BAŞKANI NİYE GİTMEDİ?

Vatikan'a akredite tüm yabancı büyükelçilerin hazır bulunduğu inanç toplantısında Vatikan Büyükelçimiz Filiz Dinçmen de protokolde yer aldı. Türkiye'yi ise Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Rıdvan Çakar temsil etti. Sızan haberlere göre, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Müslümanlar adına konuşacak olan ve duayı yönetecek kişinin Kahire'deki El Ezher Camisi ve İlahiyat Üniversitesi'nin Baş Müftüsü Muhammed Sayid Tantavi olması nedeniyle katılmadı. Ankara'dan yapılan açıklamaya göre ise Diyanet İşleri Başkanı, 3 günlük Belçika ziyareti nedeniyle gidemedi.

FENER PATRİĞİ GİTTİ

Türkiye'den ayrıca Fener Patriği Bartholomeo da 300 milyon Ortodoks'un temsilcisi olarak katıldı. Fener Patriği, ‘‘Günahkar tutkular, şeytani davranışlar, kibir ve bencillikte ısrar edildikçe savaşlar artacak, dünya ve insanoğlu felaketlerle karşı karşıya kalacak’’ dedi. "Karanlık silahlarla dağılmıyor" diyen Papa ise insanlığı barışa çağırdı. Menü Hinduların et, Müslümanların şarap içmediği gözetilerek hazırlandı. Hamur çeşitleri, ızgara sebze, mevsim salatası, peynir çeşitleri, ekmek, su, meyva suyu tercih edildi. Müslümanların bulunduğu bölümün kıbleye doğru olmasına özen gösterildi.

Niye Assisi?

ASISSI, Hıristiyanların kutsal din adamlarından Francesco'nun doğduğu kent. 1182-1226 yıllarında yaşayan St Francesco, haçlı seferlerine katılıp Mısır Sultanı'nı Hıristiyan yapmaya çalıştı. Ölmeden önce hastalığı döneminde Hazreti İsa'nın çarmıha gerildiği sırada olduğu gibi kendi bedeninde çivi izleri belirdiği söyleniyor. Kurduğu Fransiskenler tarikatı daha sonra insanlık ve barış sağlanması için çalıştı. Daha önce de Assisi'de 1986 ve 1993'te iki barış zirvesi yapıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!