Sara nöbetine çare mikroçip

Güncelleme Tarihi:

Sara nöbetine çare mikroçip
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Vücuda yerleştirilecek bir mikroçiple sara nöbetleri kontrol altına alınabilecek. Amerika'lı doktorların geliştirdiği ve ilk kez İskoçya'da bir hasta üzerinde denenen cihaz sara hastaları için umut ışığı olacak.

Köprücük kemiği altına yerleştirilen kol saati büyüklüğündeki bir cihaz iki kabloyla boyundan geçen ‘Vagos’ sinirine bağlanıyor. Cihaz her beş dakikada bir mikroçiple beyne dalgalar gönderiyor. Beynin aldığı bu sinyaller sayesinde, sara nöbeti hem kontrol altına alınıyor, hem de şiddeti azalıyor.

İskoçya'nın Dundee kentinde Ninewells hastanesinde 13 yaşındaki Lisa Morrison'a takılan cihaz pille çalışıyor. Pilin ömrü beş yıl olup, beş yıl sonunda lokal anestezi altında ufak bir ameliyatla değiştirilebiliyor.

Cihaz taşıyan hastanın nöbeti geldiğinde ya kendisi ya da yakınlarından biri, elindeki mıknatıslı bir kumanda aletini göğüs altındaki cihaza, deri üstünden, sürüyor. Cihaz, 5 dakikada bir gönderdiği dalgaları keserek acil duruma geçiyor ve beyne daha şiddetli bir sinyal gönderiyor. Bu şekilde nöbetin daha az şiddette geçmesi ve kısa sürmesi sağlanıyor. Nöbet sonrası cihaz normal işleyişine dönüyor.

Böyle bir cihaz ve takılması yaklaşık 5.500 sterline (1.6 milyar TL) mal oluyor. Doktorlar, bu uygulamanın, sara nöbetlerinin daha az sıklıkla gelmesini sağladığı için hastanın hayatını kolaylaştıracağını, ayrıca hastanın yumuşak geçen nöbet sayesinde bir yerini incitmekten de kurtulacağını söylüyorlar. Ayrıca, uzmanlar bu metodun ömür boyu alınması gereken ilaçlardan hem daha kolay hem de daha ucuz olduğunu bildiriyor.

Tedavinin hiç yan etkisi olmadığını belirten nörolog doktor Varma ‘Çok yeni bir tedavi. Amerika’da yapılan deneylerin de olumlu sonuç vermesi bizim bu yönde çalışmalarımızı hızlandırdı. Yeni teknik bazı sara hastaların nöbetlerine kesin son verebilecek. Diğerlerinin de hayatını kolaylaştıracak' dedi.

Sara: Beyindeki elektrik boşalımı

TIPTA ‘Epilepsi’ diye anılan sara, ‘bir çok faktöre bağlı bir sonuç’ olarak görüldüğü için hastalık sayılmıyor. Tam 2400 yıl önce ünlü bilgin Hipokrat'ın ilk kez teşhis ettiği saradan, bugün artık eskisi kadar korkulmuyor. Eskiden umutsuzluk kaynağı olan saranın tedavi edilebilmesi için, küçük yaşlarda teşhis edilmesi gerekiyor.

Sara nöbeti, merkezi sinir sisteminin bir bozukluğu sonucu ortaya çıkıyor. Doktorlar bunu, doğadaki şimşek çakmasına benzetiyor ve beyinde meydana gelen elektrik boşalmasının sara nöbetine neden olduğunu söylüyorlar. Normal beyin faaliyetlerinin değişmesiyle görülen nöbetlere sanıldığından çok tanık olunuyor. Yapılan istatistikler, her 1000 kişiden 5'inin, hayatlarında bir veya bir kaç kere, nöbet geçirdiklerini ortaya koyuyor.

Nöbet sırasında, bilincini kaybeden hastanın ağzından köpük gelir. Hasta, boğulmaya yakındır ve bazı hallerde idrarını bırakır. Bu arada şuursuzca çırpınır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!