Sandıktan ikinci tur çıktı

Güncelleme Tarihi:

Sandıktan ikinci tur çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dün yapılan KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Başbakan Derviş Eroğlu'ndan yaklaşık 14 puan fazla oy almasına karşın, yeni bir dönem için vize alamadı. Kesin olmayan sonuçlara göre Denktaş oyların yüzde 43.67'sini, Eroğlu yüzde 30.14'ünü aldı. Cumhurbaşkanını 22 Nisan'daki ikinci turda sol oylar belirleyecek.

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıktan ikinci tur çıktı. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş en yakın rakibi Başbakan Derviş Eroğlu'nu açık farkla geride bırakmasına rağmen, ilk turda halktan yeni bir beş yıl için vize alamadı. 22 Nisan'da Denktaş ve Eroğlu arasında yapılacak ikinci turun kaderini sol oylar belirleyecek.

1995'te ilk turda yüzde 40.40 oy alan Denktaş, dünkü seçimde oylarını artırarak yüzde 43.67'ye ulaştı. Eroğlu da 5 yıl önce yüzde 24.19 olan oy oranını yüzde 30.14'e çıkarttı.

Sol çizgideki adayların oylarında ise düşüş yaşandı. Toplumcu Kurtuluş Partisi Adayı Mustafa Akıncı'nın oy oranı yüzde 11.70, Cumhuriyetçi Türk Partisi adayı Mehmet Ali Talat'ın oy oranı ise yüzde 10.03'te kaldı. Yurtsever Birlik Hareketi adayı Arif Hasan Tahsin yüzde 2.60, bağımsız adaylar Şener Levent 0.92, Turgut Afşaroğlu 0.56, Ayhan Kaymak ise 0.38 oy aldı.

Kampanya döneminde yaşanan gerginliklere rağmen olaysız sonra eren seçimde katılım oranı yüzde 75 oldu. Girne'ye bağlı bir köyde halk, söz verilmesine rağmen köylerine yol yapılmamasını protesto için sandığa gitmedi.

HALKIN ZAFERİ

Cumhurbaşkanı Denktaş, sonucu halkın zaferi olarak niteledi ve ikinci turda ipi göğüsleyeceğini söyledi. Sonuçların açıklanmasından sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na akın eden taraftarlarına hitap eden Denktaş, ‘Bayrağı yere düşürmedim. Bana güvenen halkıma şükran borçluyum' dedi. Propaganda döneminde Eroğlu'na ağır suçlamalarda bulunan Denktaş, sonuçlar açıklandıktan sonra da ithamlarını sürdürdü. Denktaş, Eroğlu'nun bakanlarının köy köy dolaşarak halka para dağıttığını öne sürdü.

Denktaş'ın açıklamalarına yanıt veren Eroğlu ise, ‘Denktaş demokrasiyi içine sindiremedi. Bizim bütçemiz bellidir. Asıl Denktaş'ın kaynaklarını nasıl harcadığı sorgulanmalıdır' dedi. İkinci tur öncesinde diğer partilerle görüşmeler yapacağını açıklayan Eroğlu, 22 Nisan'da zafere ulaşacağını savundu.

Başbakan Yardımcısı Mustafa Akıncı, partisinin ikinci tur için anahtar konumuna geldiğine dikkat çekerek, alınacak tavır konusunda parti organlarının karar vereceğini söyledi. Cumhuriyetçi Türk Partisi adayı Mehmet Ali Talat da, partisinin Merkez Yönetim Kurulu'nu toplantıya çağırdı.

İKİNCİ TURDA NE OLUR

İkinci turda gözler şimdiden Toplumcu Kurtuluş Partisi ve Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin alacağı karara çevrildi.

1995 seçimlerinde seçmenlerini serbest bırakan partilerin bu seçimde de aynı yolu izlemeleri bekleniyor. CTP adayı Talat, kampanya boyunca iki adayın da uzlaşmaz olduğunu, çözümsüzlük politikalarıyla hem Kıbrıslı Türkleri hem de Türkiye'yi maceraya sürüklediğini iddia etmişti. Bu nedenle CTP'nin seçmenlerini iki adaydan birine yönlendirme olasılığının zayıf olduğu, partinin ikinci turu boykot etme seçeneğini de değerlendireceği belirtiliyor. Seçim kampanyasında hiçbir adayı hedef almayan hükümet ortağı Toplumcu Kurtuluş Partisi'nin bu konuda daha kolay karar alabileceği ifade ediliyor.

NOTLAR:

Güzellik yarışması olsa ben kazanırım

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Denktaş ve Eroğlu taraftarları arasındaki gerginliğe rağmen renkli bir kampanya dönemi yaşandı. Denktaş, Eroğlu'nun özellikle Kıbrıs politikasında kendisiyle aynı görüşleri paylaştığına dikkat çekerek ‘Seçimi güzellik yarışmasına çevirdi. Gerçi güzellik yarışması yapılsa da ben kazanırım’ dedi.

Seçim stratejisini ‘Denktaş’ın tek adamlığını sona erdirme' iddiası üzerine oturtan Eroğlu gazete ilanlarında halka ‘Tabu mu, değişim mi’ diye sordu. İlanda, bir sözlük kaynak gösterilerek tabu, ‘Uğursuz olan korkunç şey’ diye tanımlandı.

Bağımsız adaylar Şener Levent ve Turgut Afşaroğlu, kampanya boyunca şov yaptı. İlan ve televizyon reklamlarında kendilerini öne çıkarmayan ve ‘Denktaş’a oy verme' sloganını kullananan iki aday birbirlerine oy vereceğini açıkladı. Afşaroğlu 300 helal oyu olduğunu iddia etti. Şener Levent'in adı seçmen listesinde olmadığı için oy kullanamayacağı açıklanınca oyu 299'a düştü.

İkinci turun 23 Nisan Bayramı'na denk gelmemesi için seçimler pazar günü yerine cumartesi yapılınca adaylar ve halk ‘Cumartesi gecesi ateşi’ yaşadı. 126 bin 674 seçmenin büyük bir çoğunluğunun oy kullandığı seçimde dördü bağımsız toplam sekiz aday yarıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!