Sandıkta harem selamlığa son

Güncelleme Tarihi:

Sandıkta harem selamlığa son
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

İSLAM Devrimi'nden bu yana kadınlar ve erkekler ayrı sandıklarda oy kullanıyorlardı. Bu kez Hatemi yanlılarının çoğunlukta olduğu Tahran'ın kuzeyinde kadın ve erkekler aynı sandıklarda oy kullandılar. Muhafazakar semtlerde ise sandıklarda harem - selamlık uygulaması devam etti.

290 sandalyeli parlamento için 5800'den fazla kişi aday oldu. Adayların 424'ü kadındı. Ülke çapında 36 binden fazla sandık kuruldu.

Seçmenler, sandık başında kendilerine verilen oy pusulasına, listelerden seçtikleri adayların isimlerini yazarak oy attılar.

İlk seçim sonuçlarının pazar gününden itibaren belli olmaya başlaması bekleniyor. İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı, kesin sonuçların belirlenmesinin üç hafta alabileceğini bildirdi.

Seçimde oy sayma işlemi bilgisayarlarla yapılması planlandı. Ama Uzmanlar Heyeti son anda yeteri kadar teknoloji altyapısı olmadığı gerekçesiyle bu karardan vazgeçti.

Adaylar katıldıkları bölgeden en az % 25 oranında oy alması gerekiyor. Seçimin galipleri birinci turda belli olmazsa 25 Şubat ya da 3 Mart'ta ikinci tur yapılacak.

İran'ın kimlik kartı

Nüfus:

yaklaşık 65 milyon

Yaş dağılımı:

Nüfusun yarısı 25 yaşın altında

Etnik dağılım:

% 51'i Farsi, % 24 Azeri, % 7'si Kürt

Din:

% 89'u Şii % 10'u Sünni

Rejim:

İslam Cumhuriyeti

Dini lider:

Ayetullah Seyid Ali Hamaney

Cumhurbaşkanı:

Muhammed Hatemi

Kişi başına

düşen milli gelir:

5500 dolar

Ekonomi:

Petrol ağırlıklı. 89.7 milyar varillik petrol rezervi bulunuyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!