Şam'a 45 gün süre

Güncelleme Tarihi:

Şama 45 gün süre
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hükümet, Şam yönetiminin terörü beslemeyi durdurması için 45 gün daha süre tanıdı. Bakanlar Kurulu'nda bu sürenin sonunda da Şam yönetiminin terörü beslemeye devam etmesi halinde diplomatik girişimlere son verilip gereğinin yerine getirilmesi görüşünde birleşildi. Toplantıda, 45 gün içinde bakanlar da dahil belirlenen önemli ülkelerde diplomatik atağa geçilmesi ve Suriye'nin teröre verdiği desteğin bütün açıklığıyla anlatılması karara bağlandı.

Dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem kurul üyelerine Suriye krizi ile ilgili gelişmeleri aktardı. Toplantıda özellikle meselenin niye şimdi alevlendiği gündeme geldi. Yılmaz ise bu yöndeki sorulara, ‘Suriye’nin hem diplomatik alanda, hemde uluslararası konjonktürde en zayıf dönemini yaşıdığını' belirterek karşılık verdi.

Toplantıda, PKK'nın ikinci adamı Şemdin Sakık başta olmak üzere, bazı itirafçıların ifadelerinin Suriye'nin terör örgütünü açıkça desteğini ortaya çıkardığına da dikkat çekildi. Toplantıda, bakanlar şu görüşlerde birleşti:

Bütün dünya terörist hareketleri tasvip etmiyor. Bunun en iyi örneği ABD'nin Sudan ve Afganistan'da yaptığı karşı harekettir.

Terörizme karşı NATO'da alınan bir karar söz konusu. Bu da iyi değerlendirilmeli.

Dünya terörist hareketlerden artık bıktı. Terörle elde edilecek bir gelişmenin olmadığı da ortada.

Terör örgütünün başı, teslim edilmedikçe Türkiye gelinen bu noktadan geri adım atamaz. Diplomatik girişimler sonuna kadar denenmeli. Türkiye'nin haklılığı ortaya konulmalı. Burada bir sonuç alınmazsa, her yol denenmeli.

Toplantıda, Suriye'nin iç durumu da değerlendirildi. Hafız Esad'ın baskıcı yönetimine karşı bir hareketin başladığı da belirtilen toplantıda, Türkiye'nin girişiminin komşu ülkeye ‘demokrasinin gelmesine de katkı sağlayacağı’ görüşünde birleşildi. Bazı bakanlar da ‘Suriye’ye demokrasinin getirilmesi ve bölge başırışı ile ekonomisine de katkı sağlayacak. Türkiye'nin hedefi bu olmalıdır' dedi.

Mehmetçik tetikte

Suriye sınırı boyunca tüm hazırlığını tamamlayan Mehmetçik eller tetikte bekliyor. Türkiye-Suriye sınırında konuşlandırılan birliklere dün askeri nakliye araçları sürekli girip çıktı. Gerginliğin tırmanması üzerine, daha önce sınır şeridindeki tel örgülere yaklaşma konusunda esnek davranan Türk güvenlik güçleri, dün öğle saatlerinden itibaren bu bölgelerde fotoğraf ve kamerayla görüntü alınmasını tamamen yasakladı. Suriye sınırında bulunan Mardin'in Nusaybin ve Kızıltepe, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçelerinde vatandaşlar normal yaşantılarını sürdürüyor. Vatandaşlar, Türkiye ile Suriye arasında patlak verebilecek bir savaş durumunda ne yapacaklarını henüz düşünmediklerini söylediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!