Sam Amca asrın adamı

Güncelleme Tarihi:

Sam Amca asrın adamı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

US News & World Report Dergisi, ABD'yi temsil eden Sam Amca'yı ‘Asrın Adamı’ ilan etti. Sam Amca'yı kapak yapan dergi, beyazperdeden bilgisayar teknolojisine, tıp biliminden ekonomiye kadar ABD'nin son yüzyıla damga vurduğunu kaydetti.

SAM Amca'yı kapak konusu yapan dergiye göre tamamlamak üzere olduğumuz yüzyılın tarihi ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt'in 8 Aralık 1941 günü Kongre'de yaptığı konuşmayla çizildi. İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonlar'ın, Hawaii'deki Pearl Harbor Deniz Üssü'ne saldırısından bir gün sonra, yani 8 Aralık günü Başkan Roosevelt Kongre'den resmen savaş ilan edilmesini istemiş ve ‘mutlak zafer bizim olacak’ demişti. US News & World Report da kapak yazısında şöyle dedi: ‘Roosevelt, o bir-iki cümleyle, 20’inci yüzyılın tarihini özetledi ve dedikleri tamamıyla doğruydu.'

GÖÇMENLER ÜLKESİ

US News & World Report yazısında, 20'inci Yüzyıl'da iniş ve çıkışlar gösteren ABD'nin büyük buhranı ve İkinci Dünya Savaşı'nı başarıyla aştığını, komünist rejimlere karşı Truman Doktrini ve Marshall Planı ile Batı'yı örgütlediğini ve NATO'yu kurduğunu anlattı.

Dergiye göre bir ‘göçmenler ülkesi’ olan ABD, çeşitliliklere rağmen birlik ve beraberlik duygusunu geliştirerek dünyada pekçok ilke imza attı. Dünyanın ilk atom bombasını üreten ülke olan ABD, dünyanın en büyük ordusunu kurdu ve bilim ve teknikte dev adımlar attı.

Her ülke gibi ABD'nin grafiğinde de inişler çıkışlar oldu. Vietnam Savaşı, ABD'nin en büyük sınavlarından biri oldu. Savaş yüzünden ülke ikiye bölündü. 1979 yılında İranlı öğrenciler Tahran'daki ABD Büyükelçiliği'ni basıp 52 Amerikalı'yı rehin aldıklarında ise ABD'nin kendine duyduğu güven ‘en alt noktaya’ vurdu.

ABD'NİN YENİDEN DİRİLİŞİ

ABD, Başkan Ronald Reagan ile yeniden dirilişi yaşadı. Ekonomik politikalar ve projelerle, ABD, Vietnam Savaşı'nda kaybettiği özgüvenini kazanmaya başladı. Başkan Reagan'ın ‘Sayın Gorbaçov, bu duvarı yık’ şeklindeki konuşmasından iki yıl sonra Berlin Duvarı yıkıldı ve SSCB dağıldı. Reagan da Roosevelt gibi ABD'nin üstünlüğünün takipçisi oldu ve 20'inci Yüzyıl'ın sonunda askeri, kültürel ve ekonomik alanda ABD, hiç tartışmasız dünyanın en güçlü ülkesi oldu.

ABD'nin sembolü

ABD'nin sembolü kabul edilen ‘Sam Amca’ karakterinin nasıl oluştuğu tam kesin değil. Bir teoriye göre Sam Amca adını Samuel Wilson'dan aldı. 1766 yılında dünyaya gelen Samuel Wilson, iç savaş sırasında kasaplık yaparak geçimini sağladı. Wilson, ABD ordusuna büyük miktarlarda et sattı. Et kasalarının üzerinde Uncle Sam'in yani Sam Amca'nın başharflerinin kısaltılmışı ‘‘US’’ yer alıyordu. US ise federal hükümeti sembolize ediyordu. Samuel Wilson, 1854 yılında öldü, ABD Yönetimi ise Sam Amca adıyla anılmaya başlandı. Ancak Samuel Wilson ile Sam Amca'nın dış görünüşü arasında dağlarca fark var. Samuel Wilson, sinekkaydı traşlı bir adamdı. Beyaz keçi sakallı ve yıldızlı takım elbiseli Sam Amca figürünü ise 19'uncu yüzyılda siyasi karikatüristler geliştirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!