Sahte röportaj herkesi kandırdı

Güncelleme Tarihi:

Sahte röportaj herkesi kandırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2006 00:00

Evrensel Gazetesi’nde Hizbullah Lideri Nasrallah ile yapıldığını iddia edilen bir röportaj yayınlandı. Nasrallah’ın Deniz Gezmiş’e övgüler düzdüğü "röportaj", o gün internet sitelerinde, ertesi gün bazı Türk gazetelerinde yayınlandı. Röportaja uluslararası sol çevreler de sahip çıkınca işler karıştı. Gazete dün ’sahte röportaj’ yayınladığını açıklayıp herkesten özür diledi.

EVRENSEL Gazetesi’nin; 12 Ağustos’ta Roza Çiğdem Erdoğan, Mutlu Şahin (Şeyh Bedrettin Film Kolektifi) imzasıyla yayınlandığı ’Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ röportajı ülke içinde ve dışında çeşitli tartışmalara yol açtı. Üzerine yorumlar yazıldı. İnternetteki ’sendika.org’ sitesi 22 Ağustos’ta, "Uluslararası sol çevrelerde önemli bir yeri olan Counterpunch sitesinde İngilizce’ye de çevrilerek yayınlanan röportajın ’düzmece’ olduğu iddia ediliyor" dedi.

Sitede şöyle yazıldı: "Nasrallah’ın Deniz Gezmiş’e, Che’ye ve Chavez’e hayranlığını ifade ettiği röportaj, kamuoyunda şaşkınlıkla karışık bir ilgi görmüştü. Röportajın altında imzası bulunan Şeyh Bedrettin Film Kolektifi yakın zamanda mail listelerinde dolaşan bir duyuruyla, savaş esnasında Lübnan’a gittiklerini; çoğu ünlü gazetecinin dahi randevu almayı başaramadığı Kim Jong-Il, Hugo Chavez, Mahmud Ahmedinejad, Fidel Castro, Mukteda es-Sadr, Beşar Esad ve Evo Morales’le anti-emperyalist cepheyi tartışan röportajlar gerçekleştirdiklerini iddia etmişlerdi.."

İngilizceye çevrildi

"Nasrallah röportajının İngilizce çevirisinin Counterpunch’ta yayınlanmasının ardından, röportajın düzmece olduğunda dair ciddi iddialar öne sürüldü. Lübnanlı ünlü Marksist yazar Gilbert Achar’ın kaleme aldığı bir e-postanın World War 4 Report sitesinde yayınlanmış halini bire bir çevirerek aktarıyoruz: ’Çoğunuz yakın zamanda, radikal sol bir Türk gazetesi tarafından Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’la yapıldığı iddia edilen röportajı gördünüz. Bunu soruşturdum ve Beyrut’ta Hizbullah’la yakın temasta olan bir kaynak bunun düzmece olduğunu bana teyit etti.’ Ne var ki, Counterpunch, bunun (röportajın) gerçekliğine ilişkin sorular çoğalmasına rağmen (her ne kadar yazının altına şüphelere dair bir not eklemiş olsa da), apaçık sahtekárlığı sitesinde tutmayı uygun buluyor. Düzmece-röportaj ilginç, çünkü radikal İslam’la ittifak yönündeki kasıtlı illüzyonları açığa vuruyor. (http://ww4report. com/node/2347)

Dost kurum Evrensel’in konu ile ilgili bir açıklama yapmasını ve kamuoyunda oluşan kafa karışıklığını gidermesini bekliyoruz."

Evrensel’den İlk cevap

"Nasrallah ile röportaj yapanlar halen Lübnan’da. sendika.org’un editörleri, dünyanın pek çok siyasi çevresinde, özellikle sol çevrelerde etki yaratan röportajdan, Hizbullah’ın haberdar olmadığını iddia etmiyorlar herhalde. Hizbullah’tan röportajı yalanlayan bir açıklama yapılmadığına göre, Hizbullah’ın röportajda söylenenlere bir itirazı olmadığı anlaşılıyor. Zaten, Nasrallah röportajından önce de, Nasrallah’ın söylediklerinin hemen hemen aynısı İran, Suriye, Lübnan ve diğer bazı Arap siyasi çevrelerinde de dile getiriliyordu."

İnternet üzerinden süren bu tartışmaya katılan "Nihat" çok net yazdı: "Siz ne biçim gazetecisiniz, utanmaz adamlar! Bu röportaj şu gün, şu saatte, şurada yapılmıştır, röportajın bandı (ya da görüntüsü) yakında elimizde olacaktır vs. diyeceğinize ’Bu görüşler Nasrullah’ın görüşlerine benziyor’ diyorsunuz. Böyle savunma olur mu? Özeleştiri yapın, cehennemlik mi olacaksınız özeleştiri yapınca?"

Bugün Gazetesi’nde Mehmet Metiner de "Hizbullah liderinin ağzından Deniz Gezmiş’e övgü çıktı diye nasıl da kimi solcularımız Nasrallah aşığı kesiliverdiler birden" diye yazdı.

Açık açık özür

Evrensel Gazetesi dün özetle şu açıklamayı yaptı: "Hizbullah’ın basın sorumlusu tarafından önceki gün yapılan açıklamada, böyle bir röportajın yapılmadığı, Nasrallah’ın ağustos ayı içinde bir Türk gazeteciyle ya da Lübnanlı olmayan herhangi bir gazeteciyle röportaj yapmadığı belirtildi.

Şahin, yaptıklarını iddia ettikleri röportajın ’asparagas’ olduğunu ortaya koyan açıklamayı kendisineMSN’den iletmemizin ardından ’çevrim dışı’ oldu, telefonlarımıza da yanıt vermedi. Bizden özür de dilemediler.

Ancak, bizi aldatarak kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine aracılık etmemize neden olan bu kişilerin sorumluluğu ya da sorumsuzluğu yanında, bu röportajı yayımlayan gazete olarak, kendi sorumluluğumuzun üzerinden atlayamayız. Bu bizim açımızdan ’utangaç.’ Bir biçimde geçiştirilecek bir durum değil. Bizim açımızdan haberin yayınlanmadan önce doğrulatılmasının elden bırakılmamasını göstermiş olması bakımından öğreticidir. Okurlarımızdan, bize güvenerek bu röportaja yer veren basın organlarından, bu röportajı çeşitli yabancı dillere çevirip dünyaya duyuran kişilerden özür diliyoruz."

Deniz Gezmiş kalbimdedir

EVRENSEL Gazetesi’nde "Emperyalizme karşı TEK CEPHE" başlıklı manşetten yayınlanan röportajda Hizbullah Lideri Seyyid Hasan Nasrallah’ın "Deniz Gezmiş"i özlüyoruz" dediği iddia edilmişti. Röportajda Nasrallah’ın şöyle dediği belirtiliyordu:

"1960 ’larda İsrail ’e karşı savaşmak için Filistin’e giden Türkiyeli sosyalist kardeşlerimiz vardı. Ve bunlardan biri halen benim belleğimde ve kalbimdedir: Deniz Gezmiş. Artık yeni Denizler istiyoruz. Zalimlere karşı saflarımız her zaman açıktır yeni Denizler’e. Deniz, Filistin ve Lübnan halkının kalbinde her zaman yaşayacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Ne yazık ki, Denizler’in bıraktığı ortak düşmana karşı ortak savaşım ile kardeşlik artık yok. Emperyalizme karşı savaşımızda, devrimciler de sorumluluk almalı ve Filistin ile Lübnan halkımızın kalbinde yeniden Denizleşmeliler."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!