Saddam'ın Enfal davası 27 Kasım'a ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Saddamın Enfal davası 27 Kasıma ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2006 17:26

Irak'ın ABD tarafından devrilen Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in Kürtlere karşı soykırım yapmakla suçlandığı Enfal davasının görülmesine 27 Kasımda devam edilecek.

Haberin Devamı

Duruşmanın, savunmanın görgü tanıkları listesini mahkemeye sunmasına zaman kazandırmak amacıyla bu tarihe ertelendiği bildirildi. Bugünkü duruşmada Saddam Hüseyin'in savunma avukatlarından Bade İzzet Arif, mahkemeden savunma ekibinin ABD'nin kontrolündeki Yeşil Hatta bulunan bürosunun arandığı yönündeki iddiayı araştırmasını talep etti.

Arif, mahkemeye söz konusu olayda büroya zarar verildiğini ve onlarca belgenin çalındığını belirterek, "Amerikan tarafına soruşturma açılmasını talep ediyorum, çünkü bu bölgedeki bürolar, yakınlaşacak herhangi birini vuracak Amerikalılar tarafından korunuyor" dedi.

Duruşmada ayrıca, Enfal operasyonundan sağ kalan Kürtlerin ifadeleri dinlendi.

Görgü tanıklarından Eyüp Abdullah Muhammed, köylerinin 24 Ağustos 1988 tarihinde kimyasal silahlarla saldırıya uğradığını belirterek, "Bundan sonra nefes almakta zorlandık ve köylülere kimyasal silahla vurulduğumuzu söyledim. Kuşların yere düştüğünü ve insanların burunlarından sıvı aktığını gördüm" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bir diğer görgü tanığı Tevfik Abdülaziz Mustafa da, saldırıdan sonra diğer köylülerle birlikte Türkiye'ye kaçtıklarını ifade ederek, "Köylerden sarı bir duman yükseliyordu. Gözlerimiz kan çanağı gibi oldu, kaşındı ve sulandı. Bunun kimyasal bir saldırı olduğunu biliyorduk" dedi. Mustafa, olaydan sonra görme yetisinin yüzde 40'ını kaybettiğini sözlerine ekledi.

Sanıklardan eski istihbarat şefi Sabir El Duri ise o dönemde saldırıların olduğu bölge yakınında İran ordusunun operasyon düzenlediği savundu.

Saddam Hüseyin ve diğer sanıklarin Enfal davasında da idam cezasına çarptırılabilecekleri belirtiliyor. Devrik lider, dünkü duruşmada, Iraklılara "uzlaşma arayışına girmeleri" çağrısında bulunmuştu.

Eski Irak lideri Saddam Hüseyin, 7 eski yetkiliyle birlikte Duceyl davasında yargılandığı özel mahkemede, Pazar günü, 1980'lerde yüzlerce Şii'nin işkence görmesi ve öldürülmesi talimatı vermekten suçlu bulunarak idam cezasına çarptırılmıştı. Tek bir sanığın beraat ettiği davada, devrik liderle birlikte 3 kişi idam cezasına, Taha Yasin Ramazan ömür boyu hapse, 3 kişi de 15'er yıl hapse mahkum edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!