Saddam'ın avukatı Blair'i yargılatmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

Saddamın avukatı Blairi yargılatmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2009 15:03

İdam edilen Irak lideri Saddam Hüseyin'in eski avukatı Giovanni di Stefano, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair hakkında "ülkesini yasa dışı savaşa sokmaktan" kovuşturma açılmasını istedi.

AFP muhabirinin edindiği bilgiye göre, di Stefano İngiliz başsavcılığından eski başbakan hakkında kovuşturma açmayı kabul etmesini talep etti.

Eski Irak Dışişleri Bakanı Tarık Aziz'in de avukatlığını yapan di Stefano, başsavcılığa yolladığı mektupta, Blair'in, İngiltere'yi "askeri bir zorunluluktan kaynaklanmayan ve gayrimeşru şekilde yürütülen bir savaşa sokarak 1957 Cenevre sözleşmesini ayaklar altına aldığını" iddia etti.

İtalyan avukat, Blair'in BBC'ye verdiği demeci kovuşturma talebine dayanak olarak gösterdi. Blair, demecinde, "Saddam kitle imha silahlarına sahip olmasa da 2003 martında İngiltere'yi savaşa sokardım" demişti.

Di Stefano, "Bu demeç, Irak'a saldırının gerçek sebebinin, Blair'in seçmenlere, meclise ve medyaya 2003'te söyledikleri değil, Irak'ta rejimi değiştirmek olduğunu gösteriyor" ifadesini kullandı.

Adalet bakanlığı yetkilileri konuyla ilgili yorum yapmadı. Başsavcılık da AFP muhabirinin aramalarına cevap vermedi. Blair, "Saddam kitle imha silahlarına sahip olmasa da savaşa girer miydiniz" şeklindeki soruya şu cevabı vermişti: "Onu devirmenin doğru olduğunu düşünmeye devam ederdim. Tehdidin niteliği konusunda daha başka kanıtlar geliştirmeliydik elbette..."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!