Saddam'a son şans

Güncelleme Tarihi:

Saddama son şans
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD olası bir askeri müdahale için tüm hazırlıklarını tamamlarken BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Irak lideri Saddam Hüseyin'e son bir şans tanımak üzere dün Bağdat'a vardı. Pazar günü Bağdat'tan ayrılması planlanan Kofi Annan eli boş dönerse, Irak çok yakında bombalanacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'la yaptığı görüşmenin ardından Fransız Cumhurbaşkanlığı'na ait bir uçakla Paris'ten Bağdat'a giden Annan, Irak Yönetimi'nden BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde kimyasal ve biyolojik silah sakladığı sanılan saraylarını denetime açmasını isteyecek. Annan, BM silah uzmanlarının yabancı diplomatların eşliğinde şüpheli sarayları gezmesini önerecek ve Irak'la yazılı bir anlaşmaya varmaya çalışacak.

Kofi Annan gibi üst düzeyde bir görevlinin arabulucu olarak Bağdat'a gitmesine olumlu yaklaşan siyasi gözlemciler bu durumda Saddam'ın esneklik gösterebileceğini, hem de halkının önünde küçük düşmeyeceği yorumunda bulunuyorlar. Irak, kitle imha silahlarını denetlemekle görevli çoğunluğu Amerikalı UNSCOM müfettişlerini casuslukla suçluyor ve Ekim ayından bu yana saraylarının denetlenmesine izin vermiyor.

ABD, Annan'ın ziyareti öncesinde ancak Saddam'ın tüm BM Güvenlik Konseyi kararlarını kabul etmesi durumunda askeri operasyondan vazgeçeceğini birkez daha yinelerken, Fransa Dışişleri Bakanlığı, Annan’ın elde edeceği bir anlaşma BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilmelidir' diye açıklama yaptı. UNSCOM, Saddam'ın 200 ton VX tipi sinir gazı üretme kapasitesine sahip olduğunu tahmin ediyor.

Körfez'e askeri yığınağını sürdüren ABD bir yandan Saddam'dan kurtulmanın yollarını ararken, Irak liderinin büyük oğlu Uday, Japon Haber Ajansı Kyodo'ya verdiği demeçte, ‘Saddam’ın hükümeti devrilmez. Körfez Savaşı'nda radyo ve tv yayınları durduğunda bazıları hükümetin devrildiğini söyledi. Bazı gözlemciler kuzeyde Kürtler, güneyde İran yanlısı Şiiler ve ortada merkezi Irak olmak üzere ülkenin üçe bölüneceğini iddia etti. Ancak Saddam yeniden tv'de belirdiğinde vatan hainleri ve kaos hemen yok oldu' dedi.

Irak Hükümeti'nin hiçbir zaman devrilemeyeceğini öne süren Uday Saddam, ‘Çünkü bu hükümet gücünü halkın ruhundan alıyor. Bu hükümet sistemi sayesinde Irak halkı bölünmedi, birlikte kaldı’ dedi. Kofi Annan'ın ziyaretine olumlu yaklaşan Uday Saddam, sarayların denetime açılmasıyla ilgili bir soruya da, ‘Japonlar, İmparator’un saraylarının denetlenmesine izin verir mi? Irak, BM'ye yönelik tüm yükümlülüklerini yerine getirmiştir' yanıtını verdi.

BM'den Cem'e teşekkür mektubu

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in Şubat başında Bağdat'a yaptığı gezi için Birleşmiş Milletler'den teşekkür mektubu geldi.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Cem'e gönderdiği mektupta, Dışişleri Bakanı'nın Irak ile BM arasındaki krize çözüm bulunması yolunda gösterdiği çabaya teşekkür etti. Annan, Cem'in Bağdat temaslarına ilişkin bilgi vermek amacıyla gönderdiği mektuba cevap niteliği de taşıyan mektubunda, Cem'in girişiminin benzerlerinin de sürmesi gerektiğini bildirdi. BM Genel Sekreteri, Ortadoğu'da kalıcı barış ve istikrarın bu tip girişimlerle gerçekleştirilebileceğine dikkat çekti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!