Saddam Türkiye'yi vurmaz

Güncelleme Tarihi:

Saddam Türkiyeyi vurmaz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bagdat'da Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin ile görüşen Dışişleri Bakanı İsmail Cem, ‘‘Irak'ın Türkiye'yi vurmak niyetinde olduğunu sanmıyorum’’ dedi. Cem Başbakan Mesut Yılmaz'ın çarşamba günü ANAP grubunda Irak'ın elinde, ‘‘40 bin ton kimyasal silah’’ olduğunu belirtmesine karşın, bu konuda kesin bir ifade kullanmaktan kaçındı. Cem, ‘‘Gerçekten bu silahlar mevcutsa’’ diyerek, ‘‘Biz tüm Ortadoğu'da bu tür silahları ortadan kaldırmak için girişimlerde bulunuyoruz’’ dedi.

ATV'de dün canlı yayına çıkan Cem'in yöneltilen sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle:

SADDAM MÜTHİŞ NAZİK

Saddam'la görüştünüz Sizce savaş çıkacak mı?

İsmail Cem: Ben şöyle görüyorum. Biz yarın savaş çıkacakmış gibi hareket ediyoruz, ama bu savaşın çıkmaması için de elimizden geleni yapıyoruz.

Savaş çıkma ihtimalinin yüksek olduğu görülüyor.

İsmail Cem: Ben de savaş ihtimalini çok yüksek görüyorum. Sayın Saddam Hüseyin'in yaklaşımından sonuç çıkarmak zor. Aslında müthiş nazik. Türkiye'ye çok saygılı. Görüşme bir 5 dakika bölündü. Namaz kıldı geldi. Başka bir bölünme olmadı. Bundan büyük bir sonuç çıkarmıyorum. Elbette koskoca Türkiye Dışişleri Bakanı'na elbette saygılı olacak. Kim olursa olsun saygılı olacak. Dikkatimi çeken artık sonucu bekleyen bir insan havası vardı ve ilgimi çekti.

Kararlarından geri atmayan bir Saddam mı gördünüz?

İsmail Cem: ‘Geri adım atmayacak’ demek istemiyorum. Çözüm Irak'ın BM kararlarına uymasından geçiyor.

Saddam'ın tehdit unsuru olduğu silahlardan bahsediliyor. Bu silahlar bizim için nasıl bir tehdit oluşturuyor? Durum çok vahim mi?

İsmail Cem: Durum şu açıdan vahim. Gerçekten bu silahlar mevcutsa Türkiye açısından tehlikelidir. Başka komşularımızda varsa onlar da tehlikelidir. Tüm Ortadoğu'da bu tür silahları ortadan kaldırmak için girişimlerde bulunuyoruz. Bu ayrı konu. Irak'ın Türkiye'yi vurmak niyetinde olduğunu hiç sanmıyorum. Ayrıca istemese de biz buna kesinlikle izin vemeyiz ama buna niyetli olduklarını hiç sanmıyorum istese de yapamazlar.

Körfez trafiğinde özellikle askeri boyut biraz ön plana çıktı galiba özellikle tampon bölgelerden konuşuluyor.

İsmail Cem: Şöyle öne çıktı; Diplomasi ile bir çözüm elde edilemediği bir durumda, Türkiye açısından doğabilecek bir tehlikeye karşı önlem alıyoruz. Silahlara karşı önlem alıyoruz. Göçe karşı da önlem alıyoruz.

Söyleyebileceğiniz çalışmalar ne kadar?

İsmail Cem: Toprak meselesini Dışişleri olarak konuşmayız. Benim söyleyebileceğim, bu göç olayını Türkiye'ye en az zarar verecek şekilde organize etmek için yoğun çaba içindeyiz. Devlet Bakanımız Şükrü Gürel böyle bir organizasyonu yönlendiriyor.

HÜKÜMETTEKİ HASSASİYET FARKI

Hükümet içinde görüş ayrılıkları var mı? Varsa ne boyutta?

İsmail Cem: Bunlar çok abartılı yansıtılıyor. Biraz da senaryo yazılıyor. Bir hükümetin içinde farklı hassasiyetler olacaktır, olmalıdır da. Bizim hükümetimiz tek bir parti hükümeti olsa daha fazla ses çıkardı, daha çok tartışma çıkardı.

Refahyol döneminde de çok uyumlu bir tablo yansıtılıyordu. Ancak gördük ki içten içe çok büyük tartışma yaşanıyormuş. Sizde de böyle birşey var mı?

İsmail Cem: Hayır yok. Samimiyetle söylüyorum yok. Aramızda değişik görüşler oluyor, tartışıyoruz sonra konuşup uzlaşıyoruz. Sonra ne güzel oldu ne güzel anlaştık dedik.

ECEVİT EN UYUMLU BAKAN

Genel başkanınızın tavrı?

İsmail Cem: Genel Başkanımız hayatı boyunca ilkelerine düşüncelerine sahip çıkan bir kişidir. Bana bu hükümetteki en uyumlu bakan kim diye sorarsanızben sayın Ecevit'tir derim. En uyumlu en, uzlaşmaya en yatkın hatta çoğu kez uzlaşmayı yaratan kişidir sayın Ecevit.

BİN KATI HELAL OLSUN

Saddam'la görüşmenizden sonra havaalanında çok yorgun gördük sizi

İsmail Cem: Evet çok yoruldum. Temasları çok dikkatli götürmekteyim, bu da biraz yorucu oldu. Ama memleketimiz ve dünya açısından, muhtemel barış açısından böyle yorgunlukların bin katı helal olsun.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!