Saddam idam öncesi af istemine karşı çıkmış

Güncelleme Tarihi:

Saddam idam öncesi af istemine karşı çıkmış
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2007 15:36

Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in asılmadan önce bir vasiyetname yazdırarak, avukatlarından hayatının kurtarılması için başvuruda bulunmamalarını istediği ve idamında ABD ile İran'ı işbirliğiyle suçladığı bildirildi.

Haberin Devamı

Devrik liderin avukatlarından Emin El Deeb, Saddam Hüseyin'in, 30 Aralık'taki idamından 24 saat önce, savunma ekibi başkanı Halil El Duleymi ve 2 avukatı ile bir araya gelerek, Duleymi'ye son arzularını dikte ettirdiğini söyledi.

Amerikan AP ajansına vasiyetnameyi gönderen El Deeb, ancak kendisinin bu toplantıda hazır bulunmadığını belirtti.
Saddam Hüseyin'in son arzusunda Duleymi'ye, "yaşaması için herhangi bir devlet başkanı, kral, Arap ya da yabancıya başvurması dışında", kendisiyle ilgili her türlü konuda karar verme hakkını tanıdığı kaydedildi.

Vasiyetinde Saddam'ın, idam edilmesi kararının arkasında Amerikan ve Safavilerin (İranlı) bulunduğuna inandığı belirtildi.

Devrik lider Saddam'ın vasiyetinde ayrıca, Sünni direnişin merkezi El Anbar vilayetinin başkenti Ramadi'ye ya da doğum yeri Avca'ya gömülmek istediği, son kararı Amman'da sürgünde bulunan kızı Raghad'a bıraktığı belirtildi.
Saddam Hüseyin'in diğer kızı Rana da bu ay başında İngiltere'de yayımlanan "Sunday Times" gazetesine verdiği demeçte, babasının kızlarından hayatı için herhangi bir başvuruda bulunmamalarını istediğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin, Duceyl'de 1982 yılında meydana gelen Şii katliamı nedeniyle 5 Kasım'da idam cezasına çarptırılmış, asılarak infaz edilmesinin görüntüleri cep telefonuyla çekilerek dünyaya yayılmış ve büyük tepki toplamıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!