Saddam atom bombası yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Saddam atom bombası yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Irak lideri Saddam Hüseyin'in atom bombasının yapımı için ‘çok gizli’ emir verdiğini açıklayan Iraklı kaçak mühendis CIA tarafından sorgulamaya alındı. Kaçak mühendis Zweir'in iddiasına göre Saddam, 1998 yılında BM silah müfettişlerini ülkeden kovmadan dört ay önce bomba için emir verdi.

Irak'a karşı daha sert politikaları savunan George W.Bush yönetimi Beyaz Saray'da göreve gelmeye hazırlanırken, Saddam Hüseyin'in BM teftişleriyle engellenen atom bombası yapımına iki yıl önce yeniden başladığı ortaya çıktı. Bu bilgiyi Irak'tan Ürdün'e kaçan bir tasarım mühendisi verdi.

Irak Atom Enerji Kurumu'nun eski mühendislerinden olan Salman Yasin Zweir ilk kez konuştu. Saddam'ın, iki yıl önce bilimadamlarına nükleer bomba yapılması talimatını verdiğini söyleyen Zweir Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü CIA tarafından sorgulamaya alındı.

ADRESİ VERDİ

Zweir'in CIA'ya verdiği bilgiye göre yeni operasyonun merkezi Bağdat'ın El Cedriye Caddesi'ndeki araştırma merkezi.

Irak'ın atom bombasını yapan ilk Arap ülkesi olması hayaliyle yaşayan Saddam'ın bomba imal emrini 1998 yılının ağustos ayında verdiği bildiriliyor. Saddam bu tarihten dört ay sonra Birleşmiş Milletler silah müfettişlerini ülkeden kovmuştu. Zweir, Körfez Savaşı'ndan sonra çalışmalara uzun bir süre ara verildiğini ve BM müfettişlerine de tamamen uydurma bilgiler verildiğini kaydetti.

Washington'daki Batılı bir diplomat, ‘Korktuklarımız yavaş yavaş başımıza geliyor’ diye konuştu.

Salman Yasin Zweir, merkezi Viyana'da bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) tarafından da sorgulanacak. Irak'ın nükleer bomba üretme çalışmaları ‘Proje 3000’ adıyla biliniyor. Bu projenin başında bir zamanlar Saddam'ın damadı Hüseyin Kamil bulunuyordu. Ancak Ürdün'e kaçan Hüseyin Kamil, Saddam'dan aldığı güvenceyle ülkesine döndükten sonra idam edilmişti.

AVRUPA'YA MESAJ

Zweir'in itirafları ABD'nin Irak politikasında önemli bir argüman olarak kullanılacak. Körfez Savaşı sırasında Genelkurmay Başkanı olan, ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Colin Powell, Bush Yönetimi'nin planladığı füze kalkanını Avrupa'ya kabul ettirmek için Saddam tehtidini gerekçe gösterecek. Ayrıca Irak'a uygulanan ambargonun kaldırılması için yapılan uluslararası baskılara da karşı da aynı argümanla savaşacak.

Mühendise idam hükmü izalattı

İKİ yıl önce Irak nükleer silah programını bıraktığı için işkence gören ve daha sonra hastaneden Ürdün'e kaçan tasarım mühendisi Salman Yasin Zweir, Bağdat Yönetimi'yle bir anlaşma imzalamıştı. Irak Atom Enerjisi Kurumu'nda 13 yıl çalışan Zweir, ‘‘Programdan ayrılırsam veya Irak'ın nükleer sırlarını ele verirsem idam edilmeyi kabul ediyorum' yazılı bir belgeye imza atmıştı. Ayda bin dolar maaşla Bağdat'taki lüks bir villada yaşayan Zweir, atom bombası projesinde çalışmayı reddettiği için tutuklanıp askeri istihbarata ait El Kademiye cezaevine götürülmüş, üç hafta boyunca demirlerle dövülerek işkence gördükten sondra kaldırıldığı hastaneden Ürdün'e kaçmış. 1998 ekim ayından beri Irak dışında yaşayan Zweir ilk kez konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!