Rusya'dan NATO'ya 'ihlal' yanıtı

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan NATOya ihlal yanıtı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2015 11:54

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlal ettiği olayların, "kaza" olmadığını söyledi. Rusya'nın NATO Büyükelçisi Aleksandr Gruşko, NATO'nun, "yanlışlıkla yapılan ihlalleri", Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarını çarptırmak için kullandığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Brüksel'de basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri, "Bu bir kaza değil. Bu ciddi bir ihlal" dedi.

Haberin Devamı

Stoltenberg, Rusya'nın yaptığı iki ihlalin de süresinin birkaç saniyeden uzun olmasının, Moskova'nın izahatıyla ilgili şüphe uyandırdığını belirtti. Stoltenberg, "Bu ihlal, geçmişte Avrupa'da gördüğümüz ihlallerden daha uzun sürdü" dedi.

NATO Genel Sekreteri, "Amaçları hakkında spekülasyon yapmayacağım. Ama bu bir kaza gibi görünmüyor. Bu yüzden çok ciddiye alıyoruz" diye konuştu.

Rusya, ihlallerin hava muhalefetinden kaynakladığını öne sürmüştü. 

"AÇIK MESAJ VERDİK"

Stoltenberg, "Başka bir ülkenin hava sahasının ihlal edilmesi zaten kabul edilemez. Ayrıca bu olaylar tehlikeli şeylere de sebep olabilir. Bir daha tekrarlanmaması önemli ve bu yüzde açık bir mesaj verdik" dedi.

Konuyla ilgili Rusya'dan izahat istediklerini fakat "gerçek bir açıklama" gelmediğini ifade eden Stoltenberg, NATO'nun askeri yetkililerinin Rusya ile doğrudan temasa geçmesinin gündemde olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Stoltenberg ayrıca, "Rus güçlerinin Suriye'de toplandığını ve güçlendiğini gördük ama sayı veremeyeceğim. Kara birlikleri de var, hava güçleri de var, deniz birlikleri de var. Rusya'nın askeri güçlerini artırdığını görmekteyiz. Son haftalarda gördüğümüz bu" ifadesini kullandı.

NATO uzmanı emekli generalden çarpıcı yorum

ABD DE "KAZA DEĞİL" DEMİŞTİ

ABD'li yetkililer de dün yaptıkları açıklamalarda, Rusya'nın ihlallerinin "kaza gibi görünmediğini" ifade etmişlerdi.

RUSYA'DAN YANIT

Stoltenberg'in açıklamalarına Rusya'nın cevabı gecikmedi. 

Rusya'nın NATO Büyükelçisi Aleksandr Gruşko, NATO'nun, "yanlışlıkla yapılan ihlalleri", Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarını çarptırmak için kullandığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Grusşo, TASS haber ajansına göre Brüksel'de yaptığı açıklamada, "Türk hava sahasında gerçekleşen olay, NATO tarafından Batı (dünyasında) Rus hava kuvvetlerinin Suriye harekatının hedeflerini çarpıtmak için düzenlenen enformasyon operasyonunun bir parçası olarak kullanıldı" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!