Rusya'dan İdlib ateşi!

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan İdlib ateşi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2018 22:56

Suriye’deki iç savaşta muhalifler ile cihatçı terör örgütlerinin son kalesi olan ve günlerdir operasyon düzenleneceğine ilişkin sinyallerin verildiği İdlib’e yönelik harekâtın fitili ateşlendi. Muhaliflerin iddiasına göre Hmeymim askeri üssünden kalkan Rus savaş uçakları yaklaşık 20 saldırı düzenledi. Harekâtın İran’ın başkenti Tahran’da cuma günü toplanacak Türkiye-Rusya-İran üçlü zirvesi öncesinde yapılması dikkat çekti.

Haberin Devamı

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib kentinde dün Rus savaş uçaklarının çok sayıda sivil yerleşim yerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurduğu iddia edildi. Merkezi İngiltere’de olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre 22 gün aradan sonra Rus savaş uçakları, dün öğle saatlerinde İdlib’in batısı ve Hama ilinin kuzeyine saldırı düzenledi.

MUHALİFLER: iDLİB'E 20 SALDIRI YAPILDI

Saldırılarda Rus savaş uçaklarının İdlib’in batısındaki Cisr el Sugur, Bisenkul, Gani, İnneb, Sırmaniyye ve Hama’nın kuzeyindeki Zeyzun bölgelerinde sivil yerleşimlerinin ve muhaliflerin cephe hatlarının vurulduğu ileri sürüldü. Muhaliflere ait uçak gözlemevi de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Hmeymim askeri üssünden kalkan 3 Rus savaş uçağı şu ana kadar 20 saldırı düzenledi” ifadesini kullandı. Savaş uçaklarının saldırıları devam ederken 5'i
çocuk 10 sivilin öldüğü, 20 sivilin yaralandığı belirtildi.

‘REJİMİN KAPSAMLI HAREKÂTI BAŞLAMADI’

Resmi olmayan Rus kaynaklar, İdlib’e rejim güçlerinin kapsamlı harekâtının başlamadığını belirtti. Rus kaynaklar ise şu açıklamayı yaptı: “Suriye’nin Hmeymim hava üssünde konuşlanan Rus Uzlaşı Merkezi komutanı General Vladimir Savçenko pazartesi akşamı İdlib bölgesiyle ilgili bir haber duyurdu. İdlib bölgesinde Cisr el Şugur yerleşim birimindeki gruplar birkaç insansız hava aracı (İHA) kullanarak cephe hattındaki Suriye birliklerine saldırı düzenledi. Bomba yüklü İHA saldırısı neticesinde 3 Suriye askeri hayatını kaybetti. Dolayısıyla dün sabah saatlerinde Rus uçağı olarak lanse edilen bombardıman uçaklarına Esad kuvvetlerinin İHA saldırısını düzenleyenlere havadan misilleme olarak bakmak daha doğru olur.”

Rusyadan İdlib ateşi



7 EYLÜL CUMA GÜNÜ TAHRAN’DA ÜÇLÜ ZİRVE

7 Eylül’de İran’ın başkenti Tahran’da Türkiye-Rusya-İran üçlü zirvesi toplanacak. Rus filosu ve uçaklarının Suriye açıklarındaki tatbikatı 8 Eylül’de sona erecek. Suriye’nin kuzeybatısında, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolündeki İdlib, 4-5 Mayıs 2017’deki Astana toplantısında “gerginliği azaltma bölgesi” ilan edilmişti. Ancak rejim ve zaman zaman Rusya, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.

İdlib Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) Müdürü Mustafa Hac Yusuf, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, Rus savaş uçaklarının öğle saatlerinde düzenlediği hava saldırısında Cisir Eş Şuğur ilçesinde 5’i çocuk 9 sivil, Keferyedin köyünde 1 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi. Yusuf, diğer bölgelerde ise 20 sivilin yaralandığını kaydetti. Hac Yusuf, İdlib’e hava saldırılarının devam etmesi nedeniyle ölü ve yaralı sayısının artabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

KREMLİN: TERÖRİSTLERİN YUVASI

Haberin Devamı

Moskova'dan bombardıman haberleriyle ilgili resmi açıklama gelmemesi dikkat çekti. ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye ordusunun teröristlerin kontrolünde kalan son yer olan İdlib’e saldırmasının büyük bir insanlık trajedisine sebep olacağı ve Rusya ile İran’ın bunda yer almakla hata yapacağı açıklamasını değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bunun kusurlu ve kapsamlı bir yaklaşım olduğunu söyledi. Peskov “Suriye’nin tamamı için çok tehlikeli, olumsuz bir potansiyel taşıyan bu durumu dikkate almadan böyle uyarılar yapmak, kusurlu bir yaklaşım” dedi. Kremlin’den yapılan açıklamada, İdlib’deki son durumun 7 Eylül’deki Tahran zirvesinde ele alınacağı vurgulanarak, “İdlib, teröristlerin yuvası. Teröristler, üslerimizi tehdit ediyor” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!