Rusya'dan ABD'ye füze kalkanı uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan ABDye füze kalkanı uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2009 21:28

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Ryabkov, ABD'yi, Doğu Avrupa'daki füze kalkanı kurma planlarını hızlandırmakla suçladı.

Sergey Ryabkov, Rus İnterfaks Ajansı'na ABD'nin füze kalkanı planıyla ilgili yaptığı açıklamada, “ABD bu konudaki planlarını değiştirmedi. Tam tersine füze kalkanı konusunda NATO formatı da dahil olmak üzere çalışmaların daha da yoğunlaştığını görebiliriz” dedi.

Füze kalkanı konusunda kimsenin pozisyonunu değiştirmediğini ifade eden Ryabkov, “Yalnızca şunu eklemek istiyorum: Eğer üçüncü aşama (doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze kalkanı projesi) yoksa, o zaman İskenderler de (Rus füzeleri) olmayacak. Biz bunları yerleştirme peşinde değiliz. Bunu gerçekten yapmak istemiyoruz” diye konuştu.

Ryabkov, NATO'nun gelecek ay başında Gürcistan'da yapmayı planladığı askeri tatbikatı da sert bir biçimde eleştirdi.

Rusya, ABD'deki yeni yönetimden, eski ABD Başkanı George W. Bush yönetimi tarafından özellikle başta füze kalkanı olmak üzere başlatılan planları gözden geçirmesini beklerken, Ryabkov'un açıklaması, iki ülke arasındaki güven sorununun çok da kolay bir biçimde aşılamayacağını gösteriyor.

ABD Başkanı Barack Obama, daha önce yaptığı açıklamada, Rusya ile ilişkileri sıfırdan başlatmak istediklerini söylemiş, Moskova yönetimi de bunu memnuniyetle karşıladığını bildirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!