Rusya'da metroda patlama! Çok sayıda ölü var! Son dakika açıklaması geldi

Güncelleme Tarihi:

Rusyada metroda patlama Çok sayıda ölü var Son dakika açıklaması geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2017 15:04

Rusya'da metroda dehşet anları... St Petersburg kentinde metroda parça tesirli bomba patladı. Rusya Sağlık Bakanı, saldırıda 10 kişinin hayatını kaybettiğini, 47 kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırı sırasında Rus lideri Putin de St. Petersburg'da bulunuyordu. Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı patlamanın nedenini terör saldırısı olarak açıkladı. Saldırıda çanta içine yerleştirilmiş parça tesirli bomba kullanıldığı, vagondaki ikinci bir bombanın da imha edildiği duyuruldu.

Haberin Devamı

 Rusya'nın St Petersburg kentinde bugün metroda bomba patladı. Saldırıda 10 kişi hayatını kaybetti, 47 kişi yaralandı.  Patlama saat 14.30'te mavi hattaki "Sennaya Ploşad" metro istasyonunda yaşandı. Bir vagonda çanta içine yerleştirilmiş bomba patladı. Interfax, ana patlamanın ardından başka bir patlamanın kontrollü olarak gerçekleştirildiğini bildirdi, olayda parça tesirli bir patlayıcı kullanıldığı aktarıldı. Saldırı nedeniyle kentte 3 gün yas ilan edildi.

'MAKİNİST DAHA ÇOK ÖLÜMÜN ÖNÜNE GEÇTİ'

Rusya Soruşturma Komitesi Sözcüsü Svetlana Petrenko, St. Petersburg metrosundaki patlamanın iki istasyon arasında gerçekleştiğini ve makinistin treni durdurmayarak doğru bir karar aldığını söyledi. Petrenko,  St. Petersburg'da gazetecilere yaptığı açıklamada, soruşturmada elde edilen ilk bilgileri paylaştı. Vagona yerleştirilen bombanın tren Sennaya Meydanı ile Teknoloji Enstitüsü arasında hareket halindeyken patladığını aktaran Petrenko, "Makinist treni durdurmayarak doğru bir karar aldı. Trenin istasyona kadar ilerlemesi tahliyeyi kolaylaştırarak, ölü sayısının artmasını engelledi." dedi.     

Haberin Devamı

SAĞLIK BAKANLIĞI: 10 ÖLÜ, 47 YARALI

Petrenko, patlamayla ilgili terör saldırısı maddesinden soruşturma başlatıldığını ancak her ihtimalin değerlendirildiğini ifade etti.Bu arada, Rusya Sağlık Bakanı Skvortsova, patlamada 10 kişinin öldüğünü, altısı ağır 47 kişinin yaralandığını söyledi.      

İSTASYONLARI GÜNLÜK 60 BİN KİŞİ KULLANIYOR 

"Sennaya Meydanı" ve "Teknoloji Enstitüsü" istasyonları St. Petersburg'un merkezi sayılabilecek bir noktada yer alıyor. Metronun en yoğun kullanılan hatlarından olan ve aktarma merkezi sayılan bu istasyonları günlük yaklaşık 60 bin kişi kullanıyor. Öte yandan, kentte metro ulaşımının kapatılması üzerine belediyenin diğer ulaşım hizmetleri ve Uber gibi çeşitli ücretli taşıma hizmetleri veren şirketler, patlamanın olduğu bölgeden yapılacak seyahatlerde halktan ücret talep edilmeyeceğini açıkladı. Patlamanın zamanlamasına dair önemli bir nokta da patlamanın olduğu saatlerde St. Petersburg'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko görüşmesinin yanı sıra hem Rusya'dan hem de çeşitli ülkelerden çok sayıda gazetecinin katıldığı bir medya forumu düzenleniyor olmasıydı.      

Haberin Devamı

Rusyada metroda patlama Çok sayıda ölü var Son dakika açıklaması geldi
Şüphelinin 1995 Kırgızistan doğumlu Rus vatandaşı Ekbercan Celilov olduğu açıklandı.

TÜRKİYE'DEN TAZİYE AÇIKLAMASI

Türkiye, St. Petersburg metrosundaki saldırıyı kınayarak, hayatını kaybedenler için Rusya'ya başsağlığı diledi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya'nın St. Petersburg kentindeki patlamada çok sayıda can kaybı olduğunun üzüntüyle öğrenildiği belirtildi. Açıklamada, "Terörün her türlüsüne karşı olduğunu defaatle açıklamış bir ülke olarak bu alçak terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Hadisede hayatlarını kaybedenlerin kederli yakınlarına, Rus yönetimine ve dost Rus halkına en ic?ten taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

15.18 - Rossiya 24 televizyonuna göre, St. Petersburg metrosunun mavi hattında yer alan Sennaya Ploşad istasyonunda meydana gelen patlama nedeniyle etrafı yoğun bir duman tabakası sardı.

15.19 - Rusya Devlet Başkanlığı sözcüsü Dmitriy Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bilgilendirildiğini açıkladı.
15.29 - St. Petersburg'daki patlamanın ardından Moskova metrosunda da güvenlik önlemleri artırıldı.
15.30 - St. Petersburg metrosunun mavi hattı, patlamalara rağmen faaliyetini sürdürüyor. Trenler sadece patlamanın olduğu iki istasyonda durmayarak pas geçiyor.

Rusyada metroda patlama Çok sayıda ölü var Son dakika açıklaması geldi


15.33 - St Petersburg savcılığının, Teknoloji Enstitüsü istasyonunda patlama olan trende incelemelere başladığı açıklandı.
15.36 - St. Petersburg metrosunun Nevskiy, Vostannaya ve Sadovaya istasyonları da giriş-çıkışa kapatıldı.

Haberin Devamı

PUTİN'DEN İLK AÇIKLAMA

15.38 - Rusya Devlet Başkanı Putin'in patlamanın ardından yaptığı ilk açıklamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Putin şunları söyledi: "St. Petersburg yetkilileri ve federal yetkililer, metrodaki patlamalarda yaralananlara destek vermek için her şeyi yapıyor. St. Petersburg yetkilileri ve federal yetkililer, metrodaki patlamalarda yaralananlara destek vermek için her şeyi yapıyor. Patlamanın nedenlerinden bahsetmek için erken. Terörizm dahil her ihtimali değerlendiriyoruz."

Rusyada metroda patlama Çok sayıda ölü var Son dakika açıklaması geldi

15.47 - Güvenlik güçlerinin iki istasyondaki incelemelerinin ardından St. Petersburg metrosu tamamen kapatıldı. Rus basınında ikinci bir saldırı ihtimali yüzünden böyle bir önlem alındığı yorumu yapılıyor.

Haberin Devamı

15.57 - St. Petersburg Valiliği  patlamada yaralananların sayısının 50 olduğunu bildirdi.

16.00 - St. Petersburg metrosundaki tahliyelerin sona erdiği bildirildi.

16.10 Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi'nden yapılan açıklamada, yeni bir patlama olması ihtimaline karşı St. Petersburg'da güvenlik önlemlerinin artırıldığı belirtildi.

16.20 Facebook, St.Petersburg metrosundaki patlamanın ardından 'Güvenlik Durumu Kontrolü' (Facebook Safety Check) uygulamasını devreye soktu.

ABD'DEN PATLAMADA ÖLENLER İÇİN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

16.30 ABD Büyükelçiliği'nden patlamada ardından yapılan ilk açıklamada St. Petersburg metrosunda ölenlerin ailelerine başsağlığı dilekleri iletildi.

16.35 St. Petersburg Sağlık Komitesi yetkilileri, 25 yaralıdan haberdar olduklarını, içlerinden birinin çocuk olduğunu belirtti.

RUSYA, OLAYIN TERÖR SALDIRISI OLDUĞUNU AÇIKLADI

16.40 Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, yaşanan olayın terör saldırısı olduğunu ve St. Petetsburg'da yaşananlara Rusya'nın yanıtının çok sert olacağını ifade etti. Klintseviç konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu yüzsüz tehdide en sert yanıtın verileceğinden eminim" ifadesini kullandı. Klintseviç, patlamalar için "hiç şüphesiz ki terör saldırısı" diyerek, Rusya'da alınan tüm önlemlere rağmen bu saldırıların meydana geldiğini belirtti. Klintseviç, "Teröristlerin Rusya'yı bir numaralı düşman olarak gördüklerini hep söyledik" dedi.

Rusyada metroda patlama Çok sayıda ölü var Son dakika açıklaması geldi

BİR PATLAYICI DAHA ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

17.00 Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, metrodaki patlamada 9 kişinin öldüğünü, 20'yi aşkın kişinin de yaralandığını açıkladı. Açıklamada ayrıca, St. Petersburg'daki Ploşad Vosstaniya istasyonunda da bir el yapımı patlayıcının da etkisiz hale getirildiğini kaydetti.

17.03 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, St. Petersburg'daki patlamadan etkilenenlerin acısını paylaştığını belirtti.

SALDIRGAN GÜVENLİK KAMERASINDA

17.36.  Reuters, Interfax'a dayandırdığı haberde St Petersburg saldırısını organize eden kişinin görüntüsünün güvenlik kameralarına yakalandığını açıkladı. 

17.47 Sputnik'in haberine göre Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov ve diğer istihbarat kurumlarının yöneticileri, St. Petersburg metrosundaki patlamayla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e rapor sundu.

Rusyada metroda patlama Çok sayıda ölü var Son dakika açıklaması geldi

PATLAMA PUTİN ST PETERSBURG'DAYKEN MEYDANA GELDİ

Saldırının Putin St Petersburg'da olduğu bir sırada gerçekleşmesi dikkat çekti. Putin bugün, Belarus lideri Alexander Lukashenko ile toplantı gerçekleştirmişti.

RUSYA'NIN ŞAM BÜYÜKELÇİLİĞİNE SALDIRI GİRİŞİMİ

El Masdar'ın Şam muhabiri Ibrahim Joudeh'in aktardığına göre, suriye'nin başkentindeki Şam büyükelçiliğine roketatarlı saldırı girişiminde bulunuldu. Joudeh, Şam'daki Rus elçiliğine doğru en az 20 topçu mermisi ve roket atıldığını da sözlerine ekledi. Ancak şans eseri kimsenin bu ağır saldırıda yaralanmadığını bildirdi. Rusya'nın Şam Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıyı 'Tahrir El Şam' adlı örgütün düzenlediği iddia edildi.

Rusya'da daha önce de metro istasyonları saldırıya hedef olmuştu. 2010 yılında Moskova metrosunun yoğun olduğu dakikalarda gerçekleşen patlamada, 39 insan can vermişti.

Rusyada metroda patlama Çok sayıda ölü var Son dakika açıklaması geldi

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN MEDVEDEV'E BAŞSAĞLIĞI

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya Federasyonu Başbakanı Dimitri Medvedev'e, bugün, Rusya'nın St. Petersburg metrosunda meydana gelen terör saldırısı sonucunda hayatını kaybedenler için başsağlığı ve yaralılar için acil şifalar dileklerini iletti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!