Rusya vuruyor IŞİD yürüyor

Güncelleme Tarihi:

Rusya vuruyor IŞİD yürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2015 20:59

SURİYE’de 30 Eylül’den bu yana hava saldırıları düzenleyen Rusya, “IŞİD’i vurmuyor” eleştirilerinin ardından şimdi de “IŞİD’in önünü açıyor” suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Rus jetleri, IŞİD’in mevcudiyetinin az olduğu Lazkiye, Hama ve İdlib gibi bölgelerde bombardıman yaparken, IŞİD, Halep’in çevresindeki köyleri ele geçirerek kente doğru ilerliyor.

Haberin Devamı

IŞİD ile Fetih Ordusu’nun içindeki İslamcı Ahrar el-Şam örgütü arasında çatışmalar var. Halep’in batısında rejim güçleri hakimken, muhalifler de kentin doğusunu kontrol ediyor. IŞİD’in kente yaklaşması muhalif grupların Türkiye ile olan bağlantı yolunu da tehdit ediyor. Rusya’nın hava saldırılarıyla IŞİD’in ilerlemesi arasındaki bu paralelliği değerlendiren uzmanlardan Edinburgh Üniversitesi’nden Thomas Pierret, “Halep’te ABD öncülüğündeki hava saldırıları çok etkin değil. Ruslar da çoğunlukla diğer muhalifleri vurarak, IŞİD’in ilerlemesinin önünü açtı” dedi. İsmi açıklanmayan muhalif bir komutan ise “IŞİD, Rusya’nın hava saldırılarından ve Özgür Suriye Ordusu’nun Hama’daki çatışmalarla meşgul olmasından yararlanarak Halep’te ilerleme sağladı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

REJİM GÜÇLERİ İLERLEYEMİYOR

Ruslar, hava saldırılarıyla dolaylı da olsa IŞİD’in ilerlemesini kolaylaştırmakla suçlanırken, Moskova’nın kendisini kurtarmak için müdahale ettiğini açıkça ifade ettiği Suriye lideri Beşar Esad’a bağlı güçler sahada beklenen ilerlemeyi henüz kaydedemedi. Lazkiye ile sınır olan Gab Ovası’ndaki çatışmalarla ilgili konuşan Fetih Ordusu içindeki Ecnad el-Şam’ın savaşçılarından Ebu el-Bara, “Rejim birçok kez denedi. Rus jetleri onlar için yolu açıyor, ama çoğu saldırı geri püskürtüldü. Rejimin araçlarından bir kısmı imha edildi” diyerek Rusya’nın hava operasyonlarının karada Esad güçlerine pek yardımı dokunmadığını anlattı. Suriye resmi haber ajansı SANA ise rejim güçlerinin, Hama’nın kuzeyindeki Atşan köyünü muhaliflerin elinde aldığını duyurdu.
Rusya Savunma Bakanlığı ise dün yaptığı açıklamada son 24 saatte 64 sorti yaparak 55 IŞİD hedefini vurduğunu açıkladı. Rusya’nın açıklamasına göre vurulan IŞİD hedefleri 29 terörist eğitim kampı, 23 savunma pozisyonu, 2 komuta merkezi ve bir silah deposu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD’in
Halep Vilayeti’ne bağlı El-Bab kentindeki silah ve patlayıcıları depoladığı binada da büyük bir patlama olduğunu, ancak patlamanın sebebinin netleşmediğini duyurdu. Gözlemevi, patlama anında bölgede savaş uçaklarının görüldüğünü ancak bunların Rusya’ya mı, Suriye’ye mi yoksa Amerikan koalisyonuna mı ait olduğunun belirlenemediğini de kaydetti. Bu arada, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Suriye’de düzenledikleri hava operasyonları sırasında Rus savaş uçaklarıyla çatışma durumunu engellemek için Moskova ile görüşmeye başlayacaklarını açıkladı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!