Rusya ve Çin'den gövde gösterisi

Güncelleme Tarihi:

Rusya ve Çinden gövde gösterisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2018 23:59

Başta ABD olmak üzere birçok Batılı ülkeyle Ukrayna ile Suriye’deki gelişmeler konusunda kriz yaşayan Rusya, Soğuk Savaş sonrası en büyük tatbikatını başlattı. Çin’in de ilk kez katıldığı tatbikatı Türkiye de izliyor.

Haberin Devamı

Rusya’nın Sibirya bölgesinden Pasifik kıyılarına kadar uzanan geniş bölgede dün başlayan ve 17 Eylül’e kadar sürecek tatbikata 297 bin asker, binin üzerinde uçak, helikopter ve insansız hava aracı (İHA), 36 bin tank ve zırhlı araçla üç filodan 80 savaş gemisi, yani Rus ordusunun neredeyse üçte biri katılıyor. Bu, Rusya’nın Sovyetler Birliği döneminde 1981 yılında düzenlediği Zapad-81’den (Batı-81) beri düzenlediği en büyük tatbikat olarak niteleniyor.

Tatbikat başladığı sırada Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile Rusya’nın Vladivostok şehrinde bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dünyaya “Çin ile Rusya birbirine siyasette, ekonomide ve savunmada tam anlamıyla güveniyor” mesajını verdi. Bu arada tatbikatın hedefi hakkında açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, “37 yıldan bu yana görülmedik sayıda asker ve donanımla gerçekleştirdiğimiz Vostok-2018 tatbikatı kara, hava ve deniz kuvvetlerinin koordinasyon içerisinde çalışarak kısa sürede büyük askeri birliklerin bir noktadan diğerine nakli provası niteliği taşıyor. Tatbikatta şimdiye kadar denenmemiş paraşütçü indirme taktikleri ilk defa prova edilecek” dedi.

Rusya ve Çinden gövde gösterisi

Tatbikatın başladığı saatlerde Çin lideri Şi Jinping ile Rusya Devlet Başkanı Putin Vladivostok’ta votka tokuşturdu, havyar yedi


TÜRKİYE’DEN GÖZLEMCİ SUBAY

Türkiye de Rusya’nın Çin ile birlikte Sibirya’da dün başlattığı ve 18 Eylül’e kadar devam edecek son yılların en büyük ve kapsamlı askeri tatbikatı ‘Vostok 2018’e gözlemci subay düzeyinde katılıyor. Rusya’dan gelen davet üzerine tatbikatın 13 Eylül’de yapılacak olan bölümünü Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği Askeri Ataşeliği’nden subaylar izleyecek. Tatbikata NATO’dan tepki gelmişti. NATO Sözcüsü Oana Lungescu, A.A.’ya “Vostok tatbikatı Rusya’nın büyük ölçekli çatışmaya odaklandığını gösteriyor. Bu da son dönemde gördüğümüz bir davranış biçimiyle uyuşuyor; savunma bütçesi ve askeri varlığını arttıran daha agresif bir Rusya” açıklaması yapmıştı.

İKİLİ TİCARETTE MİLLİ PARAYA GEÇİŞ HEDEFİ

Rusya ve Çin liderleri Vladimir Putin ile Şi Jinping yine Rusya’nın uzak doğusundaki Vladivostok şehrinde açılışı yapılan Doğu Ekonomik Forum toplantısında birlik mesajları verdi. Putin, “Rusya olarak Çin’e komşu ve ortak olarak ekonomide, ticarette, siyasette ve savunmada güveniyoruz. Geçen yıl sadece ikili ticaretimiz yüzde 30 artarak 87 milyar dolara ulaştı. Bu yılın ilk yarısında 50 milyar doları yakaladık. Yıl sonuna kadar 100 milyar doları görmemiz gerekiyor. Ancak ülkelerimizin hedefi her geçen gün daha fazla milli para kullanmak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!