Rusya ve Çin, Ä°ran konusunda Türkiye'ye süre tanıdı

Güncelleme Tarihi:

Rusya ve Çin, İran konusunda Türkiyeye süre tanıdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2010 10:10

İran'ın nükleer programı nedeniyle BM yaptırımlarına maruz kalmaması için çalışan Türkiye ve Brezilya, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri Rusya ve Çin'den süre istedi. Diğer 5 artı 1 devletlerinden farklı olarak İran'a yaptırımlara şüpheyle bakan iki ülke bu teklife olumlu yanıt verdi.

Haberin Devamı

ABD, NÜKLEER SİLAHSIZ ORTADOĞU İÇİN DÜĞMEYE BASTI

Batılı diplomatlar, Tahran'a BM yaptırımları uygulanması yönündeki karar tasarısı üzerinde görüşen ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'ya gönülsüz katılan Çin ve Rusya'nın, bir anlaşmaya aracı olmaları için Brezilya ve Türkiye'ye zaman vermek istediklerini söyledi.

Diplomatların, New York'ta BM yaptırımları üzerine yapılacak oylamayı geciktirecek bu gelişmeden rahatsız oldukları ifade edildi.

Washington, nihai taslağın 3-28 Mayıs tarihleri öncesinde hazır olmasını umuyor, ama diplomatlar müzakerelerin en erken Haziran'a sarkacağını belirtiyor.  Â

Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan üyeleri Brezilya ve Türkiye'nin, İran ve Batı arasında aracılığa istekli olduklarını bildirdiği belirtilirken, bir diplomat, Türkiye ve Brezilya'nın girişiminin başarısız olması durumunda yaptırımlar lehine oy verebileceklerini belirtti.

Haberin Devamı

Rusya ve Çin'in Türkiye ile Brezilya'ya ne kadar süre tanıdığı ise belirtilmedi.

Başta ABD olmak üzere Batılı devletler nükleer programını durdurmayı reddeden Tahran'ın hedefinin atom bombası üretmek olduğunu söylüyor ve İran'a uygulanacak yeni yaptırımlar üzerinde çalışıyor. Tahran ise çalışmalarını barışçıl amaçlarla sürdürdüğünü belirtiyor.

BM, geçtiğimiz Ekim ayında İran'a düşük oranda zenginleştirilmiş uranyumunu Rusya ve Fransa'ya göndermesini, karşılığında da araştırma reaktöründe kullanabileceği nükleer yakıt olarak almasını teklif etmişti. İran ise takas işleminin sadece kendi topraklarında ve eş zamanlı olarak yapılmasına izin vereceğini açıklayarak bu öneriyi reddetmişti.

İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasına soğuk bakan Türkiye ve Brezilya, Tahran ve BM'ye sunulacak alternatif bir plan üzerinde çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!