Rusya uçuruma koşuyor

Güncelleme Tarihi:

Rusya uçuruma koşuyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rusya'da ekonomik kriz giderek derinleşirken siyasetin kilitlenmesi ülkeyi uçurumun kenarına getirdi. Devlet Başkanı Boris Yeltsin ile başını komünistlerin çektiği muhalefet arasındaki anlaşmazlık tehlikeli bir hal almaya başladı.

Moskova havası tipik parlamentonun askerler tarafından bombalandığı 1993'teki gibi barut kokuyor. Üstelik bu sefer ekonomik kriz nedeniyl paralarını kaybetmiş milyonlarca insan sokaklara dökülmeye hazır, son kıvılcımı bekliyor.

Bu ağır siyasi ve ekonomik atmosfere karşın muhalefet tehlikeli oyunu oynayarak Yeltsin'in elindeki birçok yetkiyi alma planları yapıyor. Muhalefetin mantığı ‘‘Bugün Yeltsin zayıf. Elinden ne alırsak kar’’ şeklinde.

SEÇENEK YOK

Ancak Komünistler parlamentonun alt kanadı Duma'da 450 sandalyeden 300'ünü kontrol etmelerine rağmen Rusya siyaset sahnesinde başka güçlü politikacıların olduğunu gözardı ediyor.

Dün derinleşen siyasi kriz hakkında görüşlerini açıklayan önemli kişilerden biri BDT Sekreteri Boris Beryüzovski oldu ve parlamentoyu uyararak ‘‘Parlamentodaki gelişmelere bakmaksızın, Duma güvenoyu verse de, vermese de, Çernomırdin başbakan olacak. Başka seçenek yok. Bu, Duma feshedilse bile mutlaka olacak. Kriz içindeki Rusya'nın bekleyecek zamanı yok’’ dedi.

Beryüzovski'nin açıklamasına hemen yanıt veren Komünist lider Gennadi Züganov parlamentonun dağıtılması fikrine şiddetle karşı çıkarak ‘‘Duma kapatılırsa Kremlin'e ölüm sessizliği çöker. Parlamento olmazsa meydan azıl haydutların eline geçer. Rusya için bu milli felaket demek’’ şeklinde konuştu.

Çernomırdin'e Rus siyaset sahnesinin bir başka önemli ismi General Lebed de destek verdi. Halen Krasnoyarsk Valisi olan emekli General Aleksander Lebed ‘‘Çernomirdın'den başkası işin altından kalkamaz. Parlamento aklını başına toplasın. Rusya'da her an, bugün bile iç karışıklık patlayabilir’’ uyarısında bulundu.

KÖTÜDEN BETER

Dünkü Duma oylamasında güvenoyu alamayan Çernomirdın, Yeltsin ile görüşerek dert yandı. Çernomirdın ‘‘Muhalefete istedikleri tavizleri verdik. Siyasi anlaşma hazırladık. Gene az geldi. Rusya'da işler kötüden de beter’’ dedi.

Yeltsin'in Çernomirdın'i ikinci kez aday göstereceği ve bir hafta sonra yapılacak oylamada da olumsuz sonuç alınırsa parlamentoyu feshedebileceği belirtiliyor. Parlamentonun kapatılmasını istemeyen Komünistler ise Çernomirdın'ın yerine başka başbakan adayı bulmak için komisyon kurdu. Başbakan adaylığı için Moskova Belediye Başkanı Yuriy Lujkov, Rusya Federasyon Konsey Başkanı Yegor Stroyev ve eski kabinede Sanayi ve Ticaret Bakanı olan Yuriy Maslukov'un adları geçiyor.

Siyaset kilitlenirken Çernomirdın boş durmayarak Rusya mali krizine çözüm bulma amacıyla Arjantin'den ekonomi uzmanı davet etmeyi kararlaştırdı. 5 yıl önce Arjantin'deki yıllı enflasyonu yüzde 5000'den yüzde 5'e indirmeyi başaran Ekonomi Bakanı Domingo Filip Kovalla Moskova'ya gelerek krizden çıkış program hazırlayacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!