Rusya, Mısır ve İsrail’den başsağlığı

Güncelleme Tarihi:

Rusya, Mısır  ve İsrail’den  başsağlığı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2016 22:16

ANKARA’daki terör saldırısına dünyadan taziye ve kınama mesajları yağdı. Türkiye ile ilişkileri bozuk olan Rusya, Mısır ve İsrail’den de başsağlığı mesajları geldi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, “Ankara’nın merkezinde ve iş çıkış saatinde” düzenlenen saldırıyı kınadı, taziyelerini iletti. Terör saldırısının faillerinin süratle yakalanarak yargı önüne çıkarılmasını dileyen Ban, “BM bu trajik zamanda Türk halkı ve hükümetiyle dayanışma içindedir” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile dün telefonda görüştü. Kerry, Çavuşoğlu’na Ankara’daki terör saldırıları nedeniyle taziyelerini iletti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price da ABD’nin terör saldırısını en güçlü şekilde kınadığını belirterek, “Terör tehdidiyle mücadelede NATO müttefikimiz Türkiye ile güçlü ortaklığımızı tekrar teyit ediyoruz” dedi. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise saldırıyı güçlü şekilde kınadığını belirtirken, “Türk dostlarımızla dayanışma içindeyiz. Saldırı, teröre karşı verdiğimiz mücadelede işbirliğimizi derinleştirecektir” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Ankara saldırısı sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla olan toplantım iptal oldu. Düşüncelerim kurbanlar ve aileleriyle” açıklaması yaptı. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise “Bu zor zamanlarda Türkiye ve halkının yanındayız” dedi. AB üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanı tarafından yapılan ortak açıklamada, “Ankara’da meydana gelen terör saldırısını güçlü şekilde kınıyoruz” denildi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Twitter’dan, “Ankara’daki terör saldırılarından etkilenenlerle birlikteyiz. Birleşik Krallık, bu acımasız şiddet eylemiyle dehşete düştü” diye yazdı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın ardından Kremlin Sarayı da saldırıyı kınayarak taziyelerini bildirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov, “Ankara’da meydana gelen terör saldırısını en kararlı biçimde kınıyoruz. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralıların ise bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını diliyoruz” dedi. Rusya Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç ise RİA ajansına yaptığı açıklamada terör eyleminin Suriye görüşme sürecini baltalamak amacı taşıdığını öne sürdü

Haberin Devamı

İsrail’in Ankara’daki Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada “İsrail Büyükelçiliği, hain terör saldırısında hayatını kaybeden masum insanlar için üzüntülerini ifade eder; Türk Hükümeti’ne, Türk halkına ve acılı ailelerine başsağlığı diler. İsrail bu tür terör saldırılarını güçlü bir şekilde kınamaktadır” denildi.

KOMŞULARIMIZLA YAS TUTUYORUZ

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras önceki akşam Başbakan Davutoğlu’nu arayıp başsağlığı dileğinde bulundu. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Yorgo Yenimatas de Atina Büyükelçisi Kerim Uras’ı telefonla arayıp taziyelerini dile getirdi. Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabında ise “Ankara’daki patlamanın kurbanları için komşularımızla birlikte yas tutuyoruz...” denildi.

Haberin Devamı

İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “korkakça düzenlenmiş saldırı” kınanırken, milli güvenliğini, topraklarını ve istikrarını koruma konusunda Türkiye’ye tam destek mesajı verildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı resmi sözcünün yaptığı açıklamayla kınadı. Ölenlerin yakınlarına ve Türk halkına başsağlığı dilendi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a mesaj gönderdi, “Bu acımasız saldırı, teröre karşı ortak mücadelenin altını bir kez daha çiziyor” dedi.

Pakistan Dışişleri, Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu açıkladı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptıkları görüşmelerde, taziyelerini iletip terörle mücadele konusunda Türkiye ile tam bir dayanışma içinde olduklarını vurguladılar. 

Haberin Devamı

TÜRK HALKINA SESLENİYORUM: BİZ ALMANLAR ACINIZI PAYLAŞIYORUZ

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, saldırının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’yla telefonda görüşüp taziyelerini iletti.
Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinde bombalı saldırıyı kınadı, Almanya olarak terörle mücadele konusunda Türkiye’nin yanında yer aldıklarını belirtti. Merkel, Başbakan Davutoğlu’nu da telefonla arayıp başsağlığı diledi ve terörle mücadelede Türkiye’yle dayanışma içinde olduklarını vurguladı. Merkel ayrıca yaptığı açıklamada da “Bu yeni terör saldırısını en sert biçimde kınıyorum. Ölenlerin ailelerinin ve yaralıların acılarını paylaşıyorum. Türk halkına sesleniyorum: Biz Almanlar acınızı paylaşıyoruz. Bu tarz insanlık dışı eylemlerin sorumlularıyla mücadelede Türkiye’nin tarafındayız” dedi.

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da telefonda görüştüğü Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziyelerini iletti, saldırıyı şiddetle kınadı. Hollande Türkiye’nin acılarını paylaştıklarını vurguladı. 

BİZ YAPMADIK

ANKARA’daki katliam sonrası terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD ve askeri kanadı YPG’den, saldırıyı kendilerinin yapmadığına dair açıklamalar geldi. PYD’nin Eşbaşkanı Salih Müslim, “Bu iddiayı kesinlikle reddediyoruz. Sizi temin ederim ki, YPG tarafından Türkiye’ye tek bir kurşun sıkılmamıştır” dedi. Türkiye’yi düşman olarak görmediklerini ifade eden Salih Müslim, saldırıyı düzenlediği açıklanan Salih Neccar’ı hiç tanımadıklarını belirtti. PYD’nin silahlı kanadı YPG ise yazılı bir açıklama yaparak, “Davutoğlu, bu açıklama ile Suriye ve Rojava’ya yönelik saldırıya zemin hazırlamak istemektedir. Bizim bu olayla hiçbir ilişkimiz yoktur. Sadece bu saldırı değil, hiçbir zaman Türkiye’ye karşı bir saldırı içinde olmadık” ifadelerini kullandı. 

MİSİLLEME OLABİLİR

PKK’nın şehir yapılanması KCK’nın Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Ankara saldırısını kimin yaptığını bilmediklerini ancak olayın “Kürdistan’daki katliamlara bir misilleme eylemi olabileceğini” söyledi. Bayık, savaşı Türkiye’ye taşımak istemediklerini belirtirken, önümüzdeki dönemde PKK’nın dağda ve şehirde daha aktif olacağını ifade etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!