Rusya katliamın belgelerini yayımladı

Güncelleme Tarihi:

Rusya katliamın belgelerini yayımladı
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 16:23

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in talimatı üzerine, Sovyetler Birliği liderlerinden Josef Stalin döneminde 20 binden fazla Polonyalı esirin öldürüldüğü Katin Katliamı'yla ilgili belgeler dünya kamuoyuna açıldı.

Haberin Devamı

Rusya Federal ArÅŸiv Ajansı (RFAA) BaÅŸkanı Andrey Artizov, belgelerin orijinal kopyalarının kurumun internet sitesinde yayımlandığını açıkladı.   Â

Artizov, arşivlerin kamuoyuna açılmasıyla Rusya'nın, 1940 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nde (SSCB) Polonyalı askerlerin katledilmesi olayıyla ilgili tamamen şeffaf hale geldiğini belirtti.

KATLÄ°AMI BAÅžLATAN MEKTUP

RFAA'nın internet sitesinde yayımlanan belgeler arasında, dönemin KGB'nin selefi olan gizli servis NKVD'nin Başkanı Lavrenti Pavloviç Beriya'nın, Stalin'den tutuklu askerlerin katledilmesini isteyen önerisinin yer aldığı 4 sayfalık mektup da yer alıyor.

5 Mart 1940 tarihli belgenin ilk sayfasında, Stalin'in imzası ve kırmızı damgayla "Çok Gizli" yazıyor.

Rus hükümetinin belgeleri yayımlama kararının, 10 Nisan'da Polonya Devlet Başkanı Lech Kaçinski dahil 96 kişinin öldüğü Rusya'daki uçak kazasının ardından gelmesi dikkat çekti. Kaçinski ve beraberindeki heyet Rusya'ya katliamın 70'inci yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen törenlere katılmaya gidiyordu. Trajik kaza, iki ülke ilişkilerinde de yumuşamaya yol açmıştı.

Haberin Devamı

Söz konusu belgelerin 1992 yılında dönemin devlet başkanı Boris Yeltsin'im emriyle gizliliği kaldırılmış ve Polonyalı makamlarla paylaşılmıştı.

Ancak Rus arşivlerinde tutulan belgeler bugüne kadar sadece kısıtlı sayıda ziyaretçiye açılıyordu ve internette yayımlanmıyordu.

Katin Katliamı'yla ilgili halen daha gizli tutulan belgeler olduğu, Polonya'nın tüm taleplerine rağmen Rusya'nın bu arşivleri açmadığı belirtiliyor.

"KATÄ°N KATLÄ°AMI"

Sovyetler Birliği liderlerinden Stalin, 5 Mart 1940'ta KGB'nin selefi gizli servis NKVD'ye, Kızıl Ordu tarafından esir alınan 22 bin savaş esirini öldürmeleri emrini vermişti.

Polonya, Rusya'nın Belarus sınırı bölgesinde bulunan Smolensk kentine yakın Katin Ormanındaki 3 ayrı toplama kampında tutulan doktor, avukat, öğretim üyesi, mühendis, polis ve rahip yedek subaylarından oluşan Polonyalı 22 bin savaş esiri katledildiğini belirtiyor.

Stalin'in verdiği belirtilen emrin uygulanması 1940 yılı Haziran ayı başında sona ermiş, bunun sonucunda Polonya halkının en eğitimli ve üretken kesimini oluşturduğu belirtilen 22 bin savaş esiri kafalarından vurulduktan sonra toplu mezarlara gömülmüştü.

Haberin Devamı

Katliamın sorumluluğu önce Hitler'e yüklenmiş, ancak İngiltere'nin başta sessiz kalmasına rağmen olayın sorumlusunun Stalin olduğu ortaya çıkarılmıştı.

SSCB'nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov ile SSCB'nin 26 Aralık 1991'de dağılmasından sonra ortaya çıkan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Yeltsin, Katin'de kısmi sorumluluğu kabul etmişlerdi.

Rusya'nın 22 bin Polonyalı askerin Stalin tarafından Katin Ormanı'ndaki 3 toplama kampında öldürülmesinden dolayı resmen özür dilemesinin ardından, iki ülke ilişkileri son dönemde giderek düzelmeye başlamıştı.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin bu ay başında Katin Ormanı yakınlarında düzenlenen anma törenine katılmış ve böylelikle ilişkilerin yeniden düzeltilmesi için jest yapmıştı.

Haberin Devamı

Katin'deki anma törenine Polonya Başbakanı Donald Tusk ile birlikte katılan Putin, törende yaptığı konuşmada, "Polonya ile Rusya arasında tarihin aydınlatılması için uzmanlar düzeyinde yol açılmıştır" ifadesini kullanmıştı.

Tusk da törende yaptığı konuşmada, "Burada öldürülenlerin göz yuvaları, enselerine sıkılmış kurşunlar bize bakıyor. Tarihin büyük yalan yarasının uzlaşmayla aydınlatılması için bekliyorlar" ifadesini kullanmıştı.

Katin Ormanı töreninde Rus Ortadoks papazları, Katolik rahipler ve Müslüman imamlar dualar okumuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!