Rusya Karabağ zirvesinde beklediği sonucu alamadı

Güncelleme Tarihi:

Rusya Karabağ zirvesinde beklediği sonucu alamadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2010 13:23

Moskova'nın dün Karadeniz sahilindeki sayfiye kenti Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan arasında yapılan üçlü zirvende beklediği sonuca ulaşamadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant, Soçi'deki zirvede Dağlık Karabağ sorununun çözümü konusunun ele alındığını belirterek, "Rusya'nın bu sorunun çözümünde aracı rolünde olduğunu göstermesi gerekiyordu" ifadesini kullanıldı.

Haberde, üçlü formattaki bu tip görüşmelerin ilk olarak Medvedev tarafından kasım 2008'de yapılmaya başlandığı kaydedilerek, Medvedev'in bu görüşmesinin hemen ardından Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'nun Ermeni ve Azeri liderler arasında zirve düzenleyerek, Moskova'nın aracı sürecindeki tekel pozisyonunu kırdığı kaydedildi.

HARİTA KRİZİ

Gazete, görüşmeye yakın kaynakların dün yapılan zirvenin sonuçları konusunda iyimser bir hava taşımadıklarını kaydederek, "Özellikle Azeri tarafının beklentileri olumsuzdu. Bu da Sarkisyan'ın sitesinde yayımlanan Ermenistan haritasında işgal edilen Karabağ'ın Ermenistan sınırları içinde gösterilmesinden kaynaklanıyordu" ifadesine yer verdi.

Kommersant, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığının Sarkisyan'ın resmi internet sitesinde yer alan bayrakla ilgili resmi protestosunun ardından Ermeni tarafının haritada bazı değişiklikler yaptığını kaydetti.

Ermenistan Dışişler Bakanı Edvard Nalbantyan da dün zirve öncesinde yaptığı açıklamada, 2010 yılında Dağlık Karabağ konusunda bir gelişme beklenmemesi gerektiğini söyledi.

Haberde, 2 saatten fazla süren zirvenin sonuçlarının olumsuz beklentileri doğruladığı belirtilerek, şunlar ifade edildi: "Zirve sonuçlarıyla ilgili Cumhurbaşkanlarının basın açıklamasını iptal etmelerinin hemen ardından Medvedev'in yardımcısı Sergey Prihodko'nun yapacağı duyurulan basın toplantısı da iptal oldu. Sonuçta gazetecilerle konuşmak için Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov görevlendirildi. Lavrov, dünkü zirvenin sonuçlarıyla ilgili olarak sadece tarafların anlaşmazlık noktalarını açık bir şekilde kağıda dökme konusunda anlaştığını söylemekle yetindi. Yani zaten belli olan sorunlar kağıda dökülecek. Görüşme sonunda Medvedev, Aliyev ile Soçi'deki kayak merkezi Krasnaya Polyana'da kayağa gitti. Akşam yemeğinde yine üç cumhurbaşkanı bir araya geldi. Sarkisyan'ın Medvedev ve Aliyev ile birlikte kayağa gitmediği öğrenildi."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!