'Rusya işbirliği yaparsa füze savunma sistemini erteleyebiliriz'

Güncelleme Tarihi:

Rusya işbirliği yaparsa füze savunma sistemini erteleyebiliriz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2007 16:20

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Rusya işbirliği yaptığı takdirde Çek Cumhuriyeti ve Polonya'daki füze savunma kalkanını faaliyete geçirmeyi erteleyebileceklerini söyledi.

Gates, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek ile görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, İran'dan bir füze tehdidi olabileceğine dair "kesin kanıt" edinene kadar Avrupa'daki füze savunma kalkanı unsurlarını faaliyete geçirmeyi erteleyebileceklerini söyledi. Gates, Ruslar için önerilerinin bu olduğunu ifade etti.
ABD, füze savunma kalkanı projesi çerçevesinde Çek Cumhuriyeti'nde bir radar istasyonu ve Polonya'da füze üssü kurmak istiyor. ABD'nin bu projesine karşı çıkan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta yaptığı açıklamada, ABD'nin füze kalkanı konusunda Moskova ile farklılıkları giderme yolları aradığını, ancak kaygılarının giderilmemesi halinde misilleme yapabilecekleri uyarısında bulunmuştu.

JAPONYA: RUSYA'YI HEDEF ALMAYACAK

Bu arada, Japonya Dışişleri Bakanı Masahiko Komura, ortak ABD-Japonya füze savunma sisteminin Rusya'yı hedef almayacağını bildirdi.

Komura, bir günlük ziyaret için Tokyo'da bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinden sonra gazetecilere, füze savunma sisteminin, Japonya'nın savunma amaçlı siyaseti olduğunu kaydetti. Dışişleri Bakanı, bu planlarını ABD ile gerçekleştirmek niyetinde olduklarını da ifade etti.

Tokyo ve Washington, ortak olarak füze savunma sistemi geliştiriyor. İki ülke, Kuzey Kore'nin geçen yıl füze fırlatmasından ve nükleer deneme yapmasından sonra ortak füze savunma programlarıyla ilgili çalışmaları hızlandırmıştı. İki ülke ayrıca, geçen temmuzda bölgesel balistik füze savunma tatbikatı yapmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!