Rusya - Irak yakınlaşması

Güncelleme Tarihi:

Rusya - Irak yakınlaşması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2000 00:00

Resmi ziyaret için Irak'ta bunulan Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov, Irak sorununun çözümü konusunda, hem Irak'ın, hem de uluslararası tarafların üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getirmeleri gerektiğini söyledi.
Haberin Devamı

İvanov, görüşmelerinin ardından, Dışişleri Bakanı Muhammed El Sahaf'a vekalet eden Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz ile birlikte ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir mektubunu sunduğunu belirten İvanov, mektubun Irak ile ilgili sorunların çözümüyle ilgili olduğunu bildirdi.

Saddam Hüseyin'in Rusya'nın çabasını olumlu değerlendirdiğini ifade eden İvanov, Irak yönetiminin Rusya ile işbirliğini geliştirmek ve Rusya'nın rolünün Arap Körfezi'nde ve Ortadoğu'da pekiştirilmesini görmek istediğini bildirdi.

Rusya'nın, Irak'a uygulanan ambargonun kaldırılması ve bu ülkeye yönelik hava saldırılarının durdurulmasını istediğini kaydeden İvanov, Irak'ın ve uluslararası tarafların üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getirmelerinin zorunlu olduğunu söyledi. İvanov, Irak'a uygulanan ambargo nedeniyle Rusya'nın onlarca milyon dolar zarar ettiğini, Irak ile Rusya arasındaki ilişkilerin ciddi ve olumlu olduğunu kaydetti.

Irak'a yapılan uçak seferleri konusunda bir yasak bulunmadığını ifade eden Rusya Dışişleri Bakanı, Irak ile BM Güvenlik Konseyi arasında diyalog kurulmasını isteklerini belirtti ve "Biz bu konuda her şeyi tam yaptığımızı söyleyemeyiz" dedi. İvanov, diyalogun önemli ve ambargonun kaldırılması yönünde bir adım olduğuna dikkat çekerken, Güvenlik Konseyi'nin de üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesini istedi.

Irak ile Rusya arasındaki "Dostluk ve İşbirliği Anlaşması"nın devam ettiğini belirten İvanov, iki ülkenin sürekli bir şekilde görüşmelerde bulunduklarını söyledi. İvanov, Putin ile Saddam Hüseyin arasında karşılıklı mektuplaşmanın da devam ettiğini belirtti.

"ŞARTSIZ DİYALOG"

Irak Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz de, İvanov ile yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi.

Rusya ile iyi ilişkilere sahip olduklarını belirten Aziz, Rusya'nın ambargoya karşı aldığı tutumu övdü.

Aziz, Irak ile BM arasında diyalogun zorunlu olduğunu ifade ederken, "Bu diyalog şartsız kurulmalıdır" dedi, ancak BM ile yapılacak diyalogun başarılı olup olmayacağını da sorguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!