Rusya ile üst düzey diyalog zirveye çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Rusya ile üst düzey diyalog zirveye çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2009 10:48

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in 6 Ağustos’ta Ankara’ya yapacağı günübirlik çalışma ziyareti, iki ülke arasında siyasi ilişkilerden ticari ve ekonomik işbirliği ve bölgesel sorunlara kadar çok sayıda konuda görüş alışverişinde bulunmasına olanağı sağlayacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Şubat’ta, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Temmuz’da gerçekleştiği Moskova ziyaretlerinin ardından Putin’in Ankara’ya yapacağı ziyaret ile altı ay gibi kısa bir süre içerisinde üst düzey ikili siyasi diyalog, çok dikkat çeken bir yoğunluk kazanmış olacak.

Cumhurbaşkanı olarak Aralık 2004’da Ankara’yı ziyaret eden, Haziran 2006’da da dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i Moskova’da ağırlayan Vladimir Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuğu olarak ve başbakan sıfatıyla ilk defa Ankara’ya geliyor. Putin ile Erdoğan arasındaki dostluk da, iki ülke arasında üst düzey siyasi diyaloğun görülmemiş bir biçimde sıkılaşmasında önemli bir faktör olarak nitelendiriliyor.

Başbakan Erdoğan’ın Gürcistan krizi üzerine Moskova’da yaptığı "sürpriz ziyaret"ten tam bir yıl sonra Ankara’ya gelecek Putin ile başkentte yapılacak görüşmelerde çok geniş bir yelpazedeki konular ele alınacak.

“GÜÇLENDİRİLMİŞ ORTAKLIK”

İki ülke arasında “çok boyutlu güçlendirilmiş ortaklık” temelinde ilişkilerin daha da geliştirilmesi olanaklarının araştırılacağı Ankara’daki görüşmelerde bazı konuların öne çıkacağı belirtiliyor. Bu çerçevede enerji alanındaki işbirliği çok ağırlıklı bir gündem maddesi oluşturacak.

Türkiye’nin Rusya’dan doğal gaz alımları ile Nabucco ve Güney Akım projelerinin ele alınacağı belirtilen görüşmelerde, Türk tarafının Rusya’ya Nabucco’ya katılması çağrısını yinelemesi bekleniyor.

Ankara’da 13 Temmuz’ta yapılan Nabucco Zirvesi’ne Rusya da davet edilmiş, ancak Moskova, bir heyet göndermeyerek toplantıda Büyükelçilikten bir diplomat ile temsil edilmeyi tercih etmişti. Bu arada, Ankara’nın daha önce Güney Akım konsununda işbirliğine hazır olduğunu Moskova’ya iletmişti.

İki ticaret hacminin, geçen yıl 40 milyar dolara yaklaşırken Rus gümrük kapılarında Türk mallarına çıkartılan pürüzlerin de masaya geleceği belirtiliyor. Bu arada, iki ülke arasındaki terörle mücadeledeki işbirliğinin de ele alınacak konular arasında bulunuyor.

KRİTİK BÖLGESEL KONULAR

Vladimir Putin ile Ankara’da her iki ülke için büyük önem taşıyan bölgesel sorunlar da üzerinde durulacak. Halen çok gündemde olan Rusya-NATO ilişkilerinin ve deniz korsanlarına karşı mücadelenin de görüşülmesine kesin gözüyle bakılırken Irak, İran ve Orta Doğu da ele alınacak.

Karabağ sorunu ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşma süreci ön plana da çıkacak. Karabağ sorununun çözümünün arandığı AGİT Minsk Grubu’nun eş

Başkanlarından Rusya’nın, Ankara’ya Karabağ konusunda “Bakü’yü etkileyin” mesajını vermesi, beklentileri arasında bulunuyor.

Türk tarafının da, Ermenistan’ın Karabağ konusundaki tutumunun yumuşaması gereğine işaret edeceği görüşmelerde özellikle Karabağ sorununun çözülmesinin, Türkiye-Ermenistan yakınlaşması açısından taşıdığı öneme vurgu yapması bekleniyor.

Rusya için kritik bir konu olan Gürcistan-Abazya-Güney Osetya meselesi ile Türkiye’nin, geçen Ağustos ayında patlak veren Gürcistan krizi üzerine açıkladığı Kafkaslarda İşbirliği ve İstikrar Platformu için Moskova’dan destek talebinin yeniden dile getirileceği kaydediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!