Rusya gizli belgeleri açıklayacak

Güncelleme Tarihi:

Rusya gizli belgeleri açıklayacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2009 17:24

Rusya'nın eylül ayında, Polonya Dışişleri Bakanlığı ve askeri yüksek kademeli yetkililerin 1935-45 yılları arası Polonya siyasetiyle ilgili yaptıkları konuşmaları ve gizli planları da içeren belgeleri ilk kez açacağı bildirildi.

Rus dış istihbarat servisinin sözcüsü Sergey İvanov, Ria Novosti ajansına yaptığı açıklamada, Polonyalılara ait belgelerin, uluslararası toplumun İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcının 70. yıldönümünü anacağı 1 Eylülde açılacağını belirtti.

İvanov, belgelerde Polonya'nın iç ve dış politikasının analizleri, bilgi notları, büyükelçilerle yapılan görüşmelerin kayıtları, askeri ataşelerin raporları, İkinci Dünya Savaşı öncesi Varşova'nın yaptığı gizli planların, Polonyalı diplomatların telgraflarının yer aldığını söyledi.

Sözcü, belgelerin, özellikle 1935-1945 arası Polonya'nın toplu güvenlik sorunlarıyla Polonya'nın Nazi rejimine karşı verdiği mücadele konusundaki bazı sorulara cevap bulunmasına olanak sağlayacağını kaydetti.

Bu açıklamanın, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in "tarihi saptırmaya yönelik girişimleri engelleme komisyonu kurulması" talimatı vermesinden sonra yapıldığı belirtiliyor.

Dağılan Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı sırasındaki oynadığı rolün fazla küçümsendiğini veya karalandığını düşündüğü için Medvedev'in böyle bir talimat verdiği de bildiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!