Rusya, Butler'ın istifasını istedi

Güncelleme Tarihi:

Rusya, Butlerın istifasını istedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a bir mektup gönderek, Irak'ın kitle imha silahlarının tasfiyesinden sorumlu BM Özel Komisyonu (UNSCOM) Başkanı Richard Butler'ın derhal istifa etmesini resmen istedi.

Rusya'nın BM Temsilci Yardımcısı Yuri Fedotov'un yaptığı açıklamaya göre, İvanov, mektubunda, Butler'ın, Rusya'nın BM Temsilcisi Sergey Lavrov'u Güvenlik Konseyi'ne yanlış beyanlar vermekle suçladığı açıklamaları da eleştirdi. İvanov, Butler'ın, Rusya'nın temsilcisinin şahsında Moskova'nın tavrına ilişkin açıklamalarının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Lavrov, Butler'ın, Irak'ın BM silah denetçileriyle işbirliği yapmadığı yönündeki ve ardından ABD ve İngiltere'nin hava harekatı düzenlemesine neden olan raporunun aksine, Bağdat'ın 300 denetimden sadece 5'ini engellediğini ileri sürmüştü.

Butler ise Avustralya'nın Sydney Morning Herald gazetesinde geçen çarşamba günü çıkan demecinde, Lavrov'u BM Güvenlik Konseyi'ne yanlış beyanlar vermekle suçlamış, Lavrov'un iddialarının ‘‘kesinlikle gerçek dışı ve yalan’’ olduğunu öne sürmüştü. Rusya, ayrıca Butler'ı, Irak'taki silah denetimlerini, ABD'nin Irak'ı Ramazan ayından önce bombalamasına zaman tanımak için planlanandan 6 gün önce durdurmakla suçlamıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!