Rusya: ABD ile nükleer silah anlaÅŸması çok yakın

Güncelleme Tarihi:

Rusya: ABD ile nükleer silah anlaşması çok yakın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2009 13:22

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ile yeni Nükleer Silahlar İndirimi Antlaşmasının (START) çok büyük bölümünün tamamlandığını belirterek, belgenin çok yakında imzalanacağını söyledi.

Haberin Devamı

Lavrov, Rus Vesti televizyonuna verdiği röportajda, "Devlet Başkanımız Dimitriy Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama'nın talimatları doğrultusunda ülkelerimiz arasındaki ilişkinin öncelikli konuları arasında yer alan yeni START'ı tamamlamak üzereyiz" dedi.

START müzakerelerinde sonuçlanma aşamasına yaklaştıklarını ve nihai sonuca "çok az mesafe" kaldığını söyleyen Lavrov, "Devlet başkanları ilkesel talimatları verdi ve bunu kağıda dökmek uzmanların, profesyonellerin görevi" ifadesini kullandı.

Lavrov, önceki gün yaptığı açıklamada, ABD ile bugüne dek "eÅŸi görülmemiÅŸ ve radikal" ÅŸekilde indirime gideceklerini bildirmiÅŸti. Â

Yeni antlaşma, süresi 5 aralıkta sona eren START-1'in yerini alacak.

Hem Rus, hem de Amerikan tarafı, START1'in yerini alacak yeni antlaşmanın iki ülke ilişkilerini sıfırdan başlatma politikasının temelini oluşturacağını belirtirken, Cenevre'de iki ülke yetkilileri tarafından yürütülen müzakere süreci de alışılmadık şekilde gizli bir şekilde devam ediyor.

Haberin Devamı

Sovyetler Birliği'nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov ve o dönemin ABD Başkanı George Bush tarafından imzalanan START1 uyarınca tarafların nükleer savaş başlıklarını en az dörtte bir oranında, 6 bine indirmesi öngörülmüştü.

Washington ile Moskova arasında 2002 yılında imzalanan Moskova Anlaşması uyarınca da her iki ülkenin nükleer savaş başlıklarını 2012 yılına kadar 1700-2200'e kadar düşürmesi kararlaştırılmıştı.

Moskova Anlaşmasında sadece füzelere takılı savaş başlıkları sayılırken, Rusya yeni anlaşmaya her iki ülkenin depolarındaki savaş başlıklarının da dahil edilmesi şartını koşuyor. Rusya, savaş başlıklarının yanı sıra füze, stratejik bombardıman uçakları ve denizaltıların sayılarının da düşürülmesi konusunda ısrar ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!