Rusya ABD ile ilişkiler konusunda iyimser

Güncelleme Tarihi:

Rusya ABD ile ilişkiler konusunda iyimser
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2009 17:16

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD ile ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda "iyimser" olduğunu söyledi.

Ryabkov, Küresel Sorunlar Enstitüsünde yaptığı konuşmada, "Bizim ilişkilerimizi geliştirmek için açıklanmamış bir temel var. İlişkilerimizin geleceği konusunda iyimseriz" diye konuştu.

Tarafların birbirlerini çok iyi tanıdığını ifade eden Ryabkov, "ABD ile ilişkilerin gelecekte karmaşık ve çelişkili olacağı açık. Bu gerçeği yadsımayacağız. İlişkilerimizin geçmişi bunun farklı şekilde olamayacağını ispatlıyor" dedi.

Ryabkov, öte yandan belirli konularda ABD ile anlaşmazlıklarının öneminin kimse tarafından küçümsenemeyeceğini de belirterek, "Moskova ile Washington, pragmatik ve sakin bir şekilde çalışmalı. Rusya-ABD ilişkilerinde her türlü konuya ilgi göstermeliyiz. Herhangi bir engele takılmadan, her iki tarafı daha da ileriye götürecek bir program oluşturmanın yollarına bakmalıyız" diye konuştu.

Rus ve Amerikan liderlerinin yakın zamanda bir araya geldiğini ve iki ülke dışişleri bakanlarının görüşme yaptığını hatırlatan Ryabkov, "Biz Amerikalılarla diyaloğun geliştirilmesi çalışmalarına aktif bir şekilde katılıyoruz" dedi.

Rusya'nın ABD ile yeni güvenlik anlaşmasıyla ilgili kapsamlı görüşmeler yapmak istediğini kaydeden Ryabkov, "ABD'nin, Rusya Devlet Başkanının Avrupa-Atlantik güvenlik anlaşmasıyla ilgili önerileri konusundaki pozisyonunu anlayamıyoruz. Bu konudaki görüşlerimizin ortak noktasını bulmak için kapsamlı görüşmeler yapmamız gerekiyor. Silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, Rusya-ABD ilişkilerinde olumlu anlamda daha da ileriye gidebileceğimiz konular" ifadesini kullandı.

Ryabkov, bu sorunların çözümünün taraflara ilişkileri olumlu anlamda çok daha ileri götürme şansı verebileceğini belirterek, "NATO'nun genişlemesi ABD ile ilişkilerde hala rahatsız edici bir konu olarak duruyor. Strasbourg'daki NATO zirvesinde yayımlanan deklarasyon, Bükreş zirvesinde yayımlanan, Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO üyesi olacağını belirten deklarasyonu anımsatıyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!