Rüşvete 100 yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

Rüşvete 100 yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD'de Clinton yönetiminin ilk Tarım Bakanı Mike Espy, toplam 35 bin dolar tutarında hediye kabul etmek, yalan söylemek ve parasını hükümetin ödediği otomobilini şahsi işlerinde kullanmakla suçlanıyor. Espy, suçlu bulunursa, 100 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılabilecek. Eski bakan yalancılıkrtan ise 10 yıl hapis yatabilecek

Washington bugünlerde, Clinton yönetiminin ilk Tarım Bakanı Mike Espy'nin ‘‘marifetleriyle'' çalkalanıyor. Spor hastası ve aynı zamanda fanatik bir taraftar olan Espy, bakanlığıyla çalışan bazı firmalardan ‘‘kendisi, ailesi ve kız arkadaşları'' için 35 bin dolar (5.8 milyar lira) değerinde illegal hediyeler almakla suçlanıyor.

Espy'ye, ülkenin önde gelen ziraat firmalarından Tyson Foods'un, Dallas'taki futbol turnuvasına gidip gelmesi için 4200, (700 milyon lira) New York'ta yapılan Amerikan Açık Tenis Turnuvası için yaptığı seyahatte kullandığı bavul seti için ise, 2427 dolar (375 milyon lira) ödediği belirtiliyor. İki seyahatte de, Espy ve eşine limuzin tahsis edildiği, suçlama dosyasında yer alıyor..

Eğer bu ödemenin gerçek olduğu doğru çıkarsa, Espy, kelimenin tam anlamıyla ‘‘yanacak''. Bu suçlar için ABD kanunlarında öngörülen ceza, 100 yıldan fazla hapis şeklinde.. 1994 yılında, savcılığın hakkında soruşturma başlatmasıyla görevinden istifa eden Espy, paniğe kapılarak, kendini kurtarmak amacıyla yalan ifade verdi. Üstüne bulaşan çamurdan arınabilmek için var gücüyle çabalayan eski bakan, çeşitli yollarla yalancı tanıklar bulup, FBI'ın hakkında açtığı soruşturmayı saptırmaya çalıştı..

Federal Büyük Jüri, Espy hakkında tam 39 suç duyurusu yaptı. Bu suçlamalardan bazıları şunlar:

Masrafını hükümetin ödediği otoyu şahsi işlerinde kullanmak.

Basketbol maçlarına bilet bulabilmek için danışman görevlendirmek.

Aldığı hediyelerle ilgili olarak, yıllık resmi bildirim formunu doldurmaktan kaçınmak..

Kardeşinin Kongre'ye seçilebilmesi için, Missisipi'de yasa dışı kampanya düzenlemek..

Bakanlığıyla iş yapan firmalardan illegal hediye kabul etmek..

Yalan söylemek.

10 YIL HAPİS

Espy, tüm yolsuzluklarından aklansa bile, sadece yalancılıktan 10 yıla kadar hapis yatabilecek.

Yaptığı kanun dışı işlerle, çoğu Watergate Skandalı davasından hüküm giyen bakan düzeyinde yetkili kervanına katılması beklenen Espy, suskun kalmayı tercih ederken, avukatı Reid Weingarten, müvekkiline yöneltilen tüm suçlamaları reddediyor..

Hediyeleri veren firmalar da topun ağzında. Soruşturmayı açan Savcı Donald Smaltz, ‘‘olaya adı karışan şirketler de mahkemeye verilecek. Özellikle Tyson Food yöneticileri, kısa süre içinde yargıç önüne çıkacaklar'' dedi..

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!