Ruslar Yeltsin'den bıktı

Güncelleme Tarihi:

Ruslar Yeltsinden bıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rus halkı ‘Yeltsin artık siyaseti bırakıp gitsin’ derken, Duma ile Kremlin arasında bir yandan iktidar kavgası bir yandan da uzlaşma arayışları devam ediyor.

Rusya'yı kasıp kavuran ekonomik krize bir türlü çare bulamaması ve üstüne üstlük keyfi kararlar alarak, bunları parlamentoya dayatması sonucu, Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in halk arasındaki itibarı giderek azalıyor. Başta Rus basını olmak üzere, mahalefet, siyasi çevreler ve halk arasındaki Yeltsin'i hedef alan sert eleştiriler giderek dozunu artırırken, ‘Yeltsin istifa’ diyenler de seslerini yükseltiyor. Bu arada, Yeltsin'in sağlık durumu da yeniden ön plana çıkmaya başladı.

Ekonomik darboğaz nedeniyle bunalan Rus halkı, krizden Yeltsin'i sorumlu tutuyor. Halkın üçte ikisi Yeltsin'i istemiyor.

Birçok gazete, yaptırdıkları kamuoyu yoklamalarında halka ‘Yeltsin gitmeli mi, kalmalı mı?’ sorusunu yöneltti. Anket sonuçlarını yayınlayan bir gazete, halkın, ‘Yeltsin yürüyen ceset.. Bizi de kendisi gibi mezara sürüklüyor. Gitmeli’ dediğini yazdı.

Moskova'da yayınlanan Moskovski Komsomolets gazetesi dünkü sayısında, ‘Büyük sır. Kremlin’deki hasta' başlıklı haberinde, kimliklerini açıklamadığı hekimlere dayanarak, ‘B-4’ kod numarasıyla tedavi edilen Yeltsin'in şimdiye kadar üç değil tam beş kez kalp krizi geçirdiği ve raporların gizli tutulduğu öne sürüldü.

UZLAŞI ARAYIŞI

Başbakanlık görevine atanan Vikton Çernomırdin ile ilgili olarak bugün parlamentonun alt kanadı Duma'da yapılacak 2. tur güvenoylaması öncesi uzlaşı arayan Yeltsin ile başdanışmanı Valentin Yumaşev, dün sabah Duma Başkanı Gennadi Selezniyov ile bir görüşme yaptı. Görüşmede, geçen hafta bozulan siyasi uzlaşma üzerinde durulduğu ve tıkanıklığın aşılması yolunda neler yapılabileceğinin ele alındığı belirtildi. Duma'nın Komünist başkanı Selezniyov, Çernomırdin için yapılacak güven oylamasından yine olumsuz bir sonuç çıkarsa, Yeltsin'in Çernomırdin'i üçüncü ve son tur için aday göstermeyebileceği izlenimi edindiğini söyledi. Selezniyov, ‘önemli olan, bu mutabakat metni üzerinde uzlaşmak. Bu uzlaşma yapıldığında, başbakanın kim olacağının önemi kalmayacak’ dedi.

KARŞI ATAK

Siyasi çevreler, Duma'nın, Kremlin'e karşı elindeki ikinci koz kullanmaya hazırlandığını ifade ediyor. Bugün Çernomırdin oylaması yapacak olan Duma'nın, bunu büyü ihtimalle reddetmesi ve hemen ardından Yeltsin'in görevde alınması önergesini oylamaya sunması bekleniyor. Anayasadaki boşlutan istifade ederek direnecek olan Duma, böylece fesihten kurtulacak.

Parlamentodan sızan haberlere göre, Duma liderleri Yeltsin'den, Çernomırdin'in yerine başka birini başbakanlığa atamasını istediler. Duma'nın üzerinde durduğu alternatif isimler Yegor Stroyev (61), Federasyon Konseyi'nin başkanı ve Yuri Luzkov (61), Moskova Belediye Başkanı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!