Ruslar Lazkiye’yi ileri üs yapacak

Güncelleme Tarihi:

Ruslar Lazkiye’yi ileri üs yapacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2015 00:15

ABD yönetimi, Rusya’yı Suriye’nin kuzey kenti Lazkiye’de ileri hava operasyonları faaliyeti yürütecek bir üs inşasında olduğunu düşünüyor.

Haberin Devamı

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis dün yaptığı açıklamada, “Açıkça görülüyor ki, Rusya Lazkiye’de bir hava üssü kuruyor” dedi. Davis, Rusların bu üssü, ileri hava operasyonları için kullanmayı amaçladıklarını gösterebilecek insanlar ve bazı şeyler gördüklerini söyledi ancak detay vermedi.

Öte yandan, Reuters ajansına konuşan iki ABD’li yekili Rusya’nın Lazkiye kentindeki hava üssü yakınlarına 7 adet T-90 tipi tank ve topçu bataryası konuşlandırıldığını iddia etti. Yetkililere göre bu sevkiyat üssün muhafazası için yapıldı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise düzenlediği basın toplantısında, Lazkiye’deki üs iddiasıyla ilgili soruyu yanıtlamadı. Suriye’de Baas yönetimine yakın El Vatan gazetesi geçtiğimiz ay, Rusya’nın Lazkiye’ye bağlı Ceble’de bir üs kurmak için Suriye’ye askeri uzmanlar yolladığını yazmıştı.
Geçtiğimiz hafta AFP, Rusya’nın Suriye’ye 200 deniz piyadesi gönderdiğini iddia etmişti. Rusya ve Şam yönetimleri ise, Suriye’de askeri uzmanlar dışında Rusya’nın askeri olduğu iddialarını yalanlıyor. Dün, Suriye’nin Moskova Büyükelçisi Riyad Haddad, Rusya ve Suriye’nin 40 yıldır işbirliği yaptığını anımsatarak “Suriye’de Rus birliklerinin bulunduğu iddiası batılı ülkeler tarafından, ABD tarafından uydurulmuş bir yalan” diye konuştu.

Haberin Devamı

TABAN TABANA ZIT AÇIKLAMALAR

Suriye yönetimine yakın kaynaklara göre, Lazkiye’de inşa edilen Rus üssünün amacı IŞİD’le mücadele. Ancak ABD ve Rusya, IŞİD’le mücadelenin önemi hususunda ortaklaşırken, mücadelenin yöntemi konusunda taban tabana zıt açıklamalar yapıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov önceki gün yaptığı açıklamada “Suriye ordusunu IŞİD’le mücadeleden dışlamak saçma. Suriye silahlı kuvvetleri, sahadaki en etkili güç” derken, ABD’nin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi John Allen BBC’ye yaptığı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın ‘iktidardan gönderilmesi’ ve IŞİD’in yenilgiye uğratılması gerektiğini söyledi. Öte yandan bir süredir Suriye’de IŞİD’e yönelik keşif uçuşları yapan Fransa’nın Cumhurbaşkanı François Hollande da dün yaptığı açıklamada, IŞİD’le mücadelede Fransız hava saldırılarının gerekli olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

SORUNU DAHA DA DERİNLEŞTİRİYORSUN

Rusya’nın Suriye’ye askeri yardımı artırdığı iddialarını Ankara yakın takibe aldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulan raporlarda, Moskova’nın Suriye’deki sorunu derinleştirme politikası yürüttüğü, bunun da Türkiye’yi olumsuz etkileyeceği belirtildi. Ankara’nın Rusya’nın bu tutumundan duyduğu rahatsızlığı Moskova’ya ilettiği de öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!