Rus Başbakanı'ndan Hürriyet’e özel demeç Teröre karşı işbirliği istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Rus Başbakanından Hürriyet’e özel demeç Teröre karşı işbirliği istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Bülent Ecevit'in bugün başlayacak olan iki günlük Rusya resmi ziyareti öncesinde, Başbakan Vladimir Putin Hürriyet'e verdiği özel demeçte ‘Ecevit ile tanışmayı sabırsızlıkla bekliyorum. İkili ilişkilerde gölge yok ve olmayacak’ dedi. Putin sorularımıza şöyle cevap verdi :

Sayın başbakan, üst düzey ziyaretler her zaman iz bırakıyor. Ecevit ile görüşmelerinizden beklentileriniz nedir?'

Türk Başbakanı Bülent Ecevit'in bu ziyareti benim için çok önemli. Bizim ülkemizde de usta ve uzağı gören bir politikacı olarak tanınıyor. Çağdaş dünyamızda siyasetle ekonomiyi ayırmak mümkün değil. Bu nedenle görüşmemiz hem siyasi hem de ekonomik ağırlıklı olacak. Ele alacağımız temel konulardan biri İstanbul'da yapılacak AGİT zirvesi. (...)

Bu bağlamda önemli bir noktayı vurgulamak isterim. Çeçenistan'da üstlenen terör, Rusya'yı bu bölgedeki askeri gücünü arttırmak zorunda bıraktı. Sonuçta AKKA cephe limitleri aşıldı. Rusya yönetimi, yapacağımız görüşmeyi fırsat bilerek ülkemizin en kısa zamanda anlaşma çerçevesine gönüleceği teminatını vermektedir.

Moskova'daki ikili görüşmemizde ele alacağımız birkaç önemli konu daha var. Rusya ve Türkiye'nin Karadeniz bölgesindeki işbirliği. Balkanlar. Kafkaslar ve Orta Asya'da barış ve istikrar ortamının sağlanması. Türkiye, Rusya'nın önde gelen ekonomik partnerlerinden biri. İkili ticaretimiz 3 milyar dolar ama kullanılmamış pek çok imkan olduğuna inanıyoruz. Türkiye'in, kendi pazarını Rus şirketlerine daha çok açmakta büyük menfaati olacağına inanıyorum. (...) Türkiye eski partnerlerimizden biri. Biz mevcut ekonomik ilişkileri sadece korumayı değil, daha da arttırmayı istiyoruz.

Sayın Putin, ülkenizde basın ve kimi çevreler Türkiye'yi Dağıstan ve Çeçenistan'daki silahlı guruplara destek veren bir ülke olarak gösteriyor. Bu konuda sizin ve ülkenizin resmi görüşü nedir ?

Rusya yönetimi böyle düşünmüyor. Tam aksine, Rusya'nın ülkenize bakışı son derece olumlu. Hele Rus yönetimi bu iddiaların tamamen karşısında. Biz Türkiye'den memnunuz. Bölücülük sorunu yok. Türkiye'nin Müslüman bir ülke olmasına gelince... İslam insancıl bir din. Biz İslamın aşırı radikal ve terörü alet olarak seçen türlerine karşıyız. Dini kullanarak terör yapan guruplar bizde de var. Çeçenistan bunun en açık örneği. Din bayrağı altında bazı güçler Kuzey Kafkas jeopolitikasını değiştirmeye çalışıyor. Rusya'nın bu girişimlere yanıtı bu nedenle sert olmuştur. Amacımız Rusya'nın birlik ve bütünlüğünü sağlamak. Biz Rusya'nın zaten bir parçası olan Çeçenistan'ı işgal etmiyoruz; orada anayasal düzeni sağlıyoruz. (...) Son yıllarda İslam düşüncesi radikal guruplar tarafından istismar ediliyor; yalnız Rusya'da değil, bütün dünyada ciddi bir sorun var. Türkiye ile bu konuda da işbirliği içinde olmamız gerek. Sanırım anlayış görürüz.

Doğalgaz konusunda sorun yok dediniz. Ama Hazar petrolünde Rusya ve Türkiye rakip. Ziyaret sırasında bu tartışmaya bir nokta koyulabilir mi?

Evet, belki de tek sorunlu konu bu. Ama aşılabilir diyorum. Önemli olan soruna çok yönlü yaklaşmak. Konu yalnız Hazar bölgesini değil, ta Orta Asya'ya kadar birçok ülkeyi ilgilendiriyor. Bu konuda karar verirken çevreden ekonomik projelere kadar birçok unsuru göz önünde tutmak gerekir. Bu yapılmadan, Hazar bölgesindeki bütün projelere şüpheyle bakmak gerek. Hazar petrolü konusunda herhangi bir tarafın hatası, o ülke halkı için büyük zarar demek. Dikkati olmalıyız.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!