Rumlar'da tanınma kabusu

Güncelleme Tarihi:

Rumlarda tanınma kabusu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

KKTC'nin egemenliğini tescil ettirme talebinin uluslararası topluluk tarafından kabul görmeye başlaması Rum Yönetimi'ni korkuttu. Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a ‘Ada’da yeni bir devlet kurmamıza gerek yok. Anayasamızı değiştirelim yeter' dedi. Klerides Amerikan AP Ajansı'na verdiği demeçte de ‘Türk tarafının tanınma konusundaki ısrarının çözümü engellediğini’ savundu. Annan, önceki gün bir Rum gazetecinin ‘KKTC’nin tanınma olasılığı var mı' sorusunu ‘Kimse ne olacağını bilemez’ dedi.

Cenevre'de önceki gün başlayan dolaylı Kıbrıs görüşmelerindeki iyimser hava dün yerini gerginliğe bıraktı. Gerginliğin fitilini, gündem krizi ateşledi. Denktaş'la söz düellosuna tutuşan Klerides, dün de, görüşmelerde dört temel konunun ele alındığını iddia etti. Denktaş ise, Klerides'in sözünü ettiği toprak, anayasa, güvenlik ve mülkiyet konularına ek olarak egemenlik, tanınma ve eşitliliği görüştüklerini vurguladı. Klerides'in AP'ye demeci de havayı iyice bozdu. Denktaş, Klerides'in demeciyle ilgili olarak şunları söyledi: ‘Bu açıklamalar, Rumlar’ın anlaşmaya niyetli olmadığını ortaya koyuyor. Klerides, Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen mülkiyet değişimini reddediyor. İki kesimliliğe karşı çıkıyor. Klerides, tüm göçmenlerin evine dönmesinden, Rum Kilisesi de Türkler'in Ada'dan atılmasından söz ediyor. Bu koşullarda nasıl anlaşacağız?'

ABD BASTIRIYOR

Ada'da ancak eşitlik ve egemenlik temelinde bir çözüm bulunabileceğini belirten Denktaş, ‘Biz masada konfederasyonu konuşuyoruz’ dedi.

Bu arada ABD Başkanı Bill Clinton'ın Kıbrıs kurmaylarının görüşmelerde ağırlığını hissettirmeye başladığı gözleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!