Rumlar Lahey ve AIHM'ye toplu başvuracak

Güncelleme Tarihi:

Rumlar Lahey ve AIHMye toplu başvuracak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2009 12:34

Kıbrıslı Rumların, "Rum savaş esirlerinin öldürüldüğü" gerekçesiyle Türkiye’ye karşı Lahey Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine toplu olarak başvuracağı bildirildi.

Yunanistan’da yayımlanan To Vima gazetesi, "Türkiye'nin, kimlikleri geçen hafta belirlenen beş Kıbrıslı Rum esir aleyhine işlediği vahşete dair haberin ardından Kıbrıslılar (Rumlar) Türkiye aleyhine Lahey Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesine ve AİHM'ye toplu olarak yeni bir başvuruda bulunmaya hazırlanıyorlar" diye yazdı

ABHaber’e göre, haberde AİHM'nin eski Rum yargıçlarından Lukas Lukaidis’in, "Kıbrıs Helenizmi ve hala akrabalarını arayan aileler için kayıp kişiler hakkında ayrıntılı bir araştırma yapılması ve hukuki mücadelenin hep birlikte devam ettirilmesi son derece önemlidir. Kıbrıs Cumhuriyeti de kayıp ailelere ödenmesine karar verilen tazminatlarla ilgili olarak Türkiye'ye baskı uygulamak zorundadır” şeklinde konuştuğu belirtildi.

Bu arada, AİHM'ye bireysel başvuruda bulunması beklenen Kıbrıslı Rumların sayısı 10'dan fazla olduğu kaydedilirken, “Bu yeni verilerin ortaya çıkması, davalardan olumlu sonuç elde edilmesini kolaylaştırıyor” da denildi.

Gazeteye göre, Yunanistan Meclis Başkanı Dimitris Siufas da, Rum mevkidaşı Markos Karoyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Yunan Meclisinin konunun aldığı yeni boyut ve kimliklerin belirlenmesi konusunda AB Komisyonuna ve Uluslararası Parlamentolara resmi olarak başvurmayı düşündüğünü ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!