Rum Meclisi’nden barış sürecine darbe

Güncelleme Tarihi:

Rum Meclisi’nden barış sürecine darbe
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2017 22:26

KIBRIS Rum Parlamentosu, kilise önderliğinde 1950 yılında yapılan Yunanistan’la birleşme referandumunun (ENOSİS) tüm okullarda kutlanması kararı aldı.  KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mart ayında Cenevre’de yapılması planlanan 2’nci garantörler zirvesi öncesine denk gelen kararı, “Müzakerelere büyük darbe” diyerek kınadı. KKTC Başbakanı Hüseyin Özürgün Rum Meclisi’ne, “Bir 20 Temmuz daha mı lazım” diye sordu ve 1974’teki Kıbrıs Barış Harekâtı’nı hatırlattı.

Haberin Devamı

Rum Meclisi’nin kararı, Rum lider Nikos Anastasiadis’in partisi DİSİ’nin komitede onay vermesi, genel oylamada ise çekimser kalmasıyla kabul edildi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Anastasiadis’in partisinin üstü kapalı destek verdiğini belirterek, “Kıbrıs sorununda çözüm çabalarının son aşamaya geldiği bu zamanda, ENOSİS’in kutlanması kararı, Kıbrıslı Türklerin Rumlara güvensizliğini artıracaktır” dedi. Akıncı yazılı açıklamasında, Anastasiadis’ten bu karara açıkça karşı çıkması ve iptal etmesini talep etti.

KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, sosyal medya hesabından şöyle tepki gösterdi: “15 Temmuz 1974’te darbe yapan Nikos Sampson ENOSİS’in ne olduğunu çok net açıklamıştı; Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak ve Türkleri öldürmek. 20 Temmuz 1974’te Türk Silahlı Kuvvetleri Barış Harekâtıyla ENOSİS’i engellemiş ve Kıbrıslı Türkleri yok olmaktan kurtarmıştı. ENOSİS hayalini hâlâ devam ettiren Rum Meclisi’ne sorarım: Bir 20 Temmuz daha mı lazım?”

BAKMADAN GEÇME!