Romandaki tek gerçek retina tarayıcısı

Güncelleme Tarihi:

Romandaki tek gerçek retina tarayıcısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2009 00:00

TRT Türk, evrenin oluşumunda ortaya çıkan parçacıkları arayan İsviçre’deki CERN Enstitüsü’ne girdi. Büyük Hadron Çalıştırıcısı, bakıma alındı. Büyük deney ise Sevgililer Günü’nde başlayacak. Uzmanlar ayrıca Dan Brown’ın Melekler ve Şeytanlar romanının CERN’ü yansıtmadığını söylüyor.

CERN (Nükleer Araştırmalar İçin Avrupa Konseyi), her ne kadar içinde nükleer kelimesi geçse de aslında dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı, yani korkulduğu gibi burada gizli nükleer araştırmalar ya da silahlar yapılmıyor, amaç bundan 13.5 milyar yıl önce evreni oluşturan maddenin yapısını ve maddeyi bir arada tutan kuvvetleri anlamak.

8 milyar dolarlık deney

Dünya kamuoyu CERN’ü 10 Eylül 2008’de Büyük Hadron Çarpıştırıcısı deneyi ile duydu. En büyük korku ise bu deneyin karadelikleri ve depremleri tetikleyip dünya düzenini bozmasıydı. Ancak çarpıştırıcı 9 gün sonra bozuldu. Deneye 1 yıl ara verildi. 8 milyar dolara mal olan böyle bir deneyden vazgeçilemezdi. Deneyin aksayan bölümlerini tamir eedildi ve Aralık ayında deney yeniden başladı.

En büyük mıknatıs

Sıra yerin 100 metre altında 27 km’lik tünelin bir bölümüne yerleştirilmiş dünyanın en büyük mıknatısını görmeye geliyor. CMS’in asıl amacı, manyetik gücünü kullanarak tünel içinde farklı yönlerde gönderilen protonları çarpıştırmak. Mıknatısı görmek için yolda aşılması gereken son engele, retina tarayıcısının olduğu kapıya ulaştık.

Kitap gerçeği yansıtmıyor

KAPI önünde rehberimiz ve CMS’ten sorumlu Alman araştırmacı Wolfgang Zoiner ile göz göze geldiğimizde aklımızda aynı şey vardı. Dan Brown’ın vakumlu bir kutuda muhafaza edilen henüz ‘bulunmamış’ anti madde ile Vatikan’ı havaya uçurma planları ve bu uğurda gözleri oyun ve cinayete kurban giden bilim adamları. Wolfgang, romanın CERN ile ilgili bölümünde sadece bu retina tarayıcısının gerçekçi olduğunu söyledi ve gülmeye başladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!