Rita yavaşladı

Güncelleme Tarihi:

Rita yavaşladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2005 18:57

ABD'de etkili olan Rita kasırgasının şiddetinin iyice hafiflediği ve kasırga sınıfından çıktığı bildirildi. Saatteki hızı 105 kilometreye kadar düşen Rita, önümüzdeki günlerde şiddetli yağışlara neden olacak.
  Felaketten fotoğraflar

Haberin Devamı

ABD Ulusal Kasırga Merkezi'nden TSİ 20:00 civarında yapılan açıklamada, Rita'nın kasırga sınıfından çıkarak, saatte en çok 105 kilometre hızla esen rüzgarları taşıyan “tropik fırtına” düzeyine indiği belirtildi. Bu gelişmeye rağmen önümüzdeki günlerde yine de şiddetli yağışlar bekleniyor.

Bu arada, Texas Valisi Rick Perry, kasırga nedeniyle evlerini terkeden yaklaşık 2.8 milyon kişiye henüz evlerine dönmemeleri çağrısında bulundu. Vali Perry, halka “lütfen yerinizde kalın” diyerek, sabırlı olmalarını istedi.

Bugün ABD'de erken saatlerde Texas ve Louisina'yı vuran Rita kasırgası, yangınlara neden olmuş, 1 milyondan fazla kişinin elektriksiz kalmasına yolaçmıştı.

Rita, yerel saatle 03:00 da (TSİ 10:30) 3. kategoriye giren bir kasırga olarak Sabine Geçidi'nde etkili olmuş, ardından gittikçe şiddetini yitirmeye başlamıştı.

Haberin Devamı

Kasırga nedeniyle can kaybı olup olmadığı şu ana kadar bilinmiyor.

LOUSIANA'YA ASKER, TEXAS'A CENAZE GÖREVLİSİ
  
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rita kasırgası nedeniyle Louisiana eyaletine yaklaşık 500 asker, Texas'aysa 5 cenaze ekibi gönderdi.

Louisiana'ya giden birliğin komutanı General Bill Caldwell, 82. Hava İndirme'den askerlerin New Orleans'ın 215 kilometre batısında bulunan Lafayette'e doğru yola çıktığını, askerlerin arama-kurtarma çalışmalarına yardımcı olacağını söyledi.

Caldwell, ayrıca gerekli olması halinde yarın 3200 askerin daha  Lafayette'e gitmek üzere hazır olabileceğini sözlerine ekledi.

ABD Hava Kuvvetleri Sözcüsü Jody Vazquez de, Kuzey Komutanlığı'nın önlem amacıyla cenaze ekiplerinin New Orleans'tan Fort Sam Houston'a yönlendirildiğini söyledi. Katrina ve Rita yıkımına karşı görev yapan güçlere destek amacıyla 5 ekibin daha alarmda olduğu belirtildi.

Vazquez, bu ekipleri kullanmama ümidinde olduklarını, ancak gerekmesi halinde yardım için orada olacaklarını kaydetti.
  
BUSH, BİLGİ ALDI
  
ABD Başkanı George Bush, bir hava üssünde Rita'nın genel durumuyla ilgili ve arama-kurtarma çalışmaları, ortaya çıkan zarar gibi genel konular hakkında bilgi aldı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Bush, Rita'ya karşı “federal hükümetin iyi organize olduğunu ve iyi hazırlandığını bilmenin kendisini rahatlattığını” söyledi. Bush, sahilde oturan Amerikalıları da uyararak, yağış olasılığı karşısında yetkililer evlerine dönmelerinin güvenli olduğunu açıklayıncaya kadar beklemelerini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!