Rita ABD kıyılarında

Güncelleme Tarihi:

Rita ABD kıyılarında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2005 10:21

Rita kasırgasının en şiddetli rüzgarlarının yoğunlaştığı ve "kasırganın gözü" olarak adlandırılan merkez bölümü Amerikan kıyılarını vurmaya başladı.
  Felaketten fotoğraflar

Haberin Devamı

ABD'yi vuran Rita kasırgasının şiddetinin 2. kategoriye düştüğü bildirildi. Amerikan Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), saatte 20 km hızla kuzeybatıya ilerleyen Rita'nın daha sonra kuzeye geçmesini ve 24 saat sonra da iyice zayıflamasının beklendiğini açıkladı.

NHC, iç kısımlara ilerlemeye devam eden kasırganın rüzgar hızının, saatte 160 kilometreye gerilediğini açıkladı. Teksas-Louisiana sınırında petrol yataklarını 3. kategori şiddetiyle vuran Rita'nın, New Orleans'ın bazı bölümlerini su altında bıraktığı belirtildi. Rita, en çok etkilemesinden endişe edilen Houston kenti ve civarında da 675 bin kişiyi elektriksiz bıraktı ve bazı yerlerde yangına neden oldu.

TÜRK VATANDAŞLARI TAHLİYE EDİLDİ

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, BM Genel Kurulu çalışmaları dolayısıyla bulunduğu New York'ta, ABD'nin Rita kasırgasından etkilenen Houston kentindeki Türk vatandaşlarının durumu hakkında bilgi aldı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, vatandaşların ve konsolosluk personelin büyük bölümünün tahliye edildiği, kalanlar ile ilgili devamlı temas halinde olunduğu bildirdi.  Dışişleri Bakanlığı'nın, Rita kasırgası nedeniyle tahliye ve korunma işlemleri için Houston Başkonsolosluğu'na gerekli imkanları sağladığı ifade edildi.

TÜRKLER İÇİN KRİZ MASASI KURULDU

Bölgede faaliyet gösteren ’Rain Drop’ (Yağmur Damlası) isimli Türk vakfının oluşturduğu kriz masası, yollarda mahsur kalanlara ve kalacak yeri olmayanlara yardım edecek. Yakınlarına ulaşamayanlara da bilgi sağlamayı amaçlayan kriz masası, yolda kalanların benzin, yiyecek, içecek ve para ihtiyaçlarını gidermek için mobil ekipler oluşturdu. Türkler, Rain Drop Vakfı Kriz Masası’nın +1-469-330-7400 ve +1-832-526-8380 numaralı telefonlarını arayarak bölgede mahsur kalan yakınlarına dair bilgi alabiliyor. Bu numaralar sayesinde, ihtiyacı olanlara yardım da ulaştırılabiliyor.

BM: KASIRGALAR KÜRESEL ISINMA UYARISI

BM Acil Yardım Koordinatörü Jan Egeland, Amerika'yı son haftalarda vuran kasırgaların, dünyaya, küresel ısınmanın tehlikelerini gösteren “uyandırma alarmı” olduğunu söyledi. Egeland, BBC radyosuyla yaptığı söyleşide, geçen ay New Orleans'ı vuran Katrina ve bugün Teksas kıyılarına varan Rita kasırgalarının, iklim değişikliğinin sonucu olduğunu belirterek, “Bunun herkes için bir uyandırma alarmı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Son dönemde Hint ve Büyük Okyanus ile Karayipler'de çıkan kasırgalara da değinen Egeland, “İklimin değiştiği şüphe götürmez. 1960 ve 1970'lerden bu yana iklimle bağlantılı felaketlerde üç katı artış var. Ekonomide daha kontrollü büyüme ve sera etkisi yaratan gazların salımını dizginlemeyle gezegenimizi ve iklimi korumalıyız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!