'Rio Olimpiyatları ertelensin' çağrısı reddedildi

Güncelleme Tarihi:

Rio Olimpiyatları ertelensin çağrısı reddedildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2016 23:57

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu yaz Rio'da yapılacak olan olimpiyat oyunlarının, Zika virüsü salgını nedeniyle ertelenmesi yönündeki çağrıları reddetti.

Haberin Devamı

Rio Olimpiyatları ertelensin çağrısı reddedildi

WHO, olimpiyat oyunlarının Zika virüsünün yayılmasında büyük bir değişikliğe neden olmayacağını belirtti.Sayıları 150'yi bulan dünyanın önde gelen bilim insanı, Dünya Sağlık Örgütü'ne gönderdikleri mektupta, olimpiyatların başka bir yere taşınması ya da ertelenmesi çağrısında bulunmuştu.

Bilim insanları mektupta, oyunların öngörüldüğü gibi 5-21 Ağustos tarihlerinde Rio'da düzenlenmesinin "etik olmayacağını" belirtmişti.

Uzmanlar Zika'nın belirtilerinin hafif olmasına karşın, hamile kadınlara bulaştığında bebeklerin kafa deformasyonuyla doğmasına yol açtığını ve yetişkinlerde nadir görülen, bazen öldürücü olabilen bir nörolojik hastalığa neden olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Sivrisineklerle yayılan hastalık bir yıl önce Brezilya'da ortaya çıktı. Virüs daha sonra 60'dan fazla ülke ve bölgeye yayıldı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi de Zika nedeniyle oyunların ertelenmesi ya da başka bir yerde yapılmasına gerek olmadığını söylemişti.

'VİRÜSÜN YAYILMASI HIZLANABİLİR'

Mektuba aralarında Oxford, Harvard ve Yale gibi üniversitelerin de bulunduğu kurumlardan doktorlar ve tıbbi etik uzmanı imza attı.
Uzmanlar Brezilya'daki sivrisinek öldürme programlarının işe yaramamasını ve ülkenin "zayıflayan" sağlık sistemini oyunların ertelenmesi ya da başka bir yere taşınması için nedenler arasında saydı.

Mektupta "Oyunları izlemek için dünyanın dört bir yanından gelecek 500 binden fazla yabancı turist gereksiz bir risk altına sokuluyor. Turistler virüsü kapıp evlerine döndüğünde hastalığı da yayabilir" denildi.

En büyük riskin de virüsü kapabilecek atletlerin Zika salgınının görülmediği yoksul ülkelere geri dönmesi olduğu vurgulandı.

Uzmanlar WHO'nun IOC'yle ortaklığı nedeniyle bir çıkar çakışması olduğuna da dikkat çekti.

Daha önce de bazı kamu uzmanları, yüz binlerce kişinin Rio'ya gitmesinin virüsün yayılmasını hızlandıracağı ve beyin özürlü bebeklerin doğmasına yol açacağı uyarısı yapmıştı.

Haberin Devamı

VİRÜSÜN GEÇMİŞİ

Zika virüsü 1947'de Uganda'nın Zika Ormanı'nda yaşayan maymunlarda keşfedildi.

Virüsün insanlarda görüldüğü ilk vakaya 1954'te Nijerya'da rastlandı.

Zika, uzun süre hiç görülmediği ve kamu sağlığına büyük bir tehdit oluşturmadığı için uzmanlarca görmezden gelindi.

Virüs 2007'de Mikronezya'nın Yap Adası'nda bir salgına yol açana dek bilim insanlarının dikkatini çekmedi.

Geçen yıl ise Karayipler ve Latin Amerika'daki vakalarda bir patlama görüldü.

Zika Virüsü; soğuk algınlığına benzer ağrılar, ateş, gözlerde yanma, eklem ağrıları ve deri döküntüsü gibi belirtilere ortaya çıkıyor. Ancak bazı insanlarda hiçbir belirti görülmüyor.

Virüs nadiren sinir sistemini etkileyip felce yol açabilen Guillian-Barre Sendromu gibi hastalıklara da neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Rio Olimpiyatları ertelensin çağrısı reddedildi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!